Особливості святкування Нового року та Різдва у Німеччині

Новий рік і Різдво
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Новий рік німці полюбляють зустрічати шумно і весело , серед друзів. А на Різдво переважна більшість святкує вдома. У Німеччині зараз значна частина українців, які зустрічають свята підлаштовуючись під місцевих жителів.

Хочу! розповість про особливості проведення новорічних свят. Які основні страви готуються на стіл і чому німці з давніх часів вважають ялинку священним деревом.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Neujahr - Новий рік

Особливості святкування Нового року та Різдва у Німеччині - фото №1

Новорічне свято в Німеччині збігається з днем Святого Сильвестра, тому багато його так і називають Сильвестр. Німці відзначають свято створюючи якомога більше шуму, вважається, що це відганяє злих духів. Заздалегідь бронюють столик у ресторані та кафе і зустрічають у шумній великій компанії. Після бою курантів жителі виходять на вулиці, п'ють шампанське і влаштовують масові гуляння до ранку.

Тиждень від Різдва до Нового року супроводжується чисельними ярмарками, розвагами, конкурсами і клоунадами. Практично у всіх містах напередодні Нового року влаштовують святкові ходи і маскаради. Все це супроводжується барвистими феєрверками, вогнями та хлопавками.

Новорічний стіл

Особливості святкування Нового року та Різдва у Німеччині - фото №2

Стіл застеляють новою скатертиною. Посуд має бути новий. Головна страва - запечений короп. Також свинина, тушкована капуста з німецькими ковбасками, оладки, млинці, печиво, шинка, сир. Луску з коропа розкладають по гаманцях, до грошей і багатства.

На столі обов'язково присутня прикрашена таця з яблуками, горіхами, родзинками і пирогами. На десерт - німецька випічка, особливо солодка і пряна коврижка-пряник з родзинками. Також німецькі господині готують різноманітні мигдальні та імбирні печива, цукерки і штруделі. Пригощаються шампанським і глінтвейном.

Прикрашання

Особливості святкування Нового року та Різдва у Німеччині - фото №3

На всіх головних площах міст встановлюють ялинку. Здавна вважають, що хвоя має здатність проганяти злих духів. Місто сяє від великої кількості гірлянд, прикрашені будинки, вітрини, станції. Вікна розмальовують святковими сюжетами. Будинки прикрашають великою кількістю гірлянд, прикрас, вінків з хвої і фігурок з символами року. Ялинку встановлюють у будинку або біля нього.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Традиції та звичаї

  1. Однією з найголовніших німецьких традицій є запуск барвистих феєрверків, вогнів та салютів, які тривають годинами.

  2. Діти чекають на Діда Мороза - Вайнахтсмана, який приїжджає на ослику разом з дівчиною Кристкинд і привозить подарунки. Натомість дітвора лишає смаколик і сіно для ослика.

  3. Також традиційно німці "встрибують" у Новий рік. Після бою курантів піднімаються на стільці і стрибають вперед, а тоді вітають один одного і святкують.

  4.  Bleigießen – ворожіння на свинцю. Застиглий свинець набирають на ложку і нагрівають над палаючою свічкою до тих пір, поки він не почне танути. Потім його опускають в ємність з холодною водою, після чого свинець моментально застигає, приймаючи нову форму. На що схожий результат - те і чекатиме в новому році.

  5. Після півночі традиційно гуляють у надії зустріти сажотруса і перемазатися сажею, адже це принесе удачу і достаток.

Подарунки

Особливості святкування Нового року та Різдва у Німеччині - фото №4

Подарунки дарують на Різдво, а на Новий рік - лише смаколики чи дрібнички. Дітям дарують на Різдво, Новий рік і на День Святого Ніколауса. Найбільш розповсюдженим подарунком вважається книга. Також можна дарувати подорож.

Німці влаштовують чисельні ярмарки, де можна придбати подарунки, страви на стіл, новорічні прикраси, іграшки ручної роботи і сувеніри. Тут завжди грає весела музика, святкова атмосфера, вистави та каруселі.

Особливості святкування Нового року та Різдва у Німеччині - фото №5
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

В Німеччині феєрверки і салюти користуються шаленою популярністю. На них щороку витрачаються великі кошти. Варто зустріти Новий рік разом з німцями, щоб побачити цю неймовірну красу, пригоститися чудовими стравами, весело відпочити і порівняти зустріч з іншими країнами.