Пальма замість ялинки і вода із вікон: як святкують Новий рік на Кубі

Новий рік і Різдво
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Новий рік - це певно єдине свято, яке святкують люди у цілому світі незалежно від країни , материка, кольору шкіри та віку. Якщо вас втомив сніг і холод, то можна змінити традицію і зустріти Новий рік спекотно, яскраво і незвично, вирушивши на Кубу.

Хочу! розповість, як весело зустрічають Новий рік кубинці і які традиції вони мають, відмінні від інших країн та які страви готують у новорічну ніч. Чому на Кубі годинник б'є лише 11 разів і чим заміняють ялинку.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Пальма замість ялинки і вода із вікон: як святкують Новий рік на Кубі - фото №1

Новий рік на Кубі — це веселе і кольорове свято, яке супроводжується багатьма традиціями і звичаями. Тут ви забудете про зиму, накупаєтеся у морі, зануритеся у пошуках підводних скарбів і побачите маленьких колібрі.

До 1998 року Різдво на Острові Свободи було під суворою забороною.

На Кубі прикрашають не ялинку, а араукарію, яка нагадує хвойне дерево невеликого розміру, також прикрашають пальму, яка символізує тропічний клімат і красу острова і навіть кактуси не лишаються поза увагою.  Подарунки приносить не Санта Клаус, а відразу три чарівники: Бальтасар, Гаспар і Мельчор. Зазвичай їх дарують 6 січня в день Трьох Королів.

Пальма замість ялинки і вода із вікон: як святкують Новий рік на Кубі - фото №2

Традиції

  • Ввечері весь посуд наповнюють водою, а опівночі кубинці вихлюпують воду через відчинені вікна на вулицю, так прощаються з старим роком і запрошують новий бажаючи, щоб Новий рік був таким же світлим і чистим, як вода.

  • Також кубинці мають звичай викидати старі речі з дому, щоб позбутися від поганого минулого і звільнити місце для нового.

  • З кожним боєм курантів з'їдають по виноградині і загадують бажання.

  • На Кубі в Новий рік годинник б’є тільки 11 разів. Оскільки 12-й удар приходиться саме на Новий рік, годиннику дають відпочити і спокійно зустріти свято разом з усіма.

  • Ще одна традиція — обходити вулиці з великими ляльками, які зображають відомих політиків, акторів або спортсменів. Ці ляльки потім спалюють на багатті, щоб позбавитися від усіх проблем і негативу.

Новорічний стіл

Щодо страв, то на Новий рік на Кубі традиційно готують свинину, рис з чорною фасолею, велика кількість морепродуктів, салат з авокадо і помідорів, бананові чипси і солодкі пироги.  Місцеві жителі люблять фруктові соуси, а також часниковий mojo і гострий salsa criolla.До цього подають ром, вино або шампанське.

Пальма замість ялинки і вода із вікон: як святкують Новий рік на Кубі - фото №3

Новий рік 

Новорічну ніч кубинці проводять у колі родини і друзів, танцюючи, співаючи і бажаючи одне одному щастя і добра. Запальні вечірки на пляжах, все світиться кольоровими гірляндами, багато галасу, сміху і феєрверків.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Новий рік на Кубі запам'ятається веселощами, радістю і неперевершеними емоціями . Відпочити з сім'єю на новорічні свята саме тут - це чудова можливість посеред зими поринути у тепло і поніжитися під сонцем.