Особливості та традиції святкування Різдва та Нового року у Франції

Новий рік і Різдво
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Якщо ви любите подорожувати і дізнаватися про традиції та звичаї інших країн, то варто зустріти Новий рік у Франції. Країна для гурманів, з вишуканою кухнею, привітними людьми і любов'ю до свят, перетворить ваш відпочинок на справжню казку. Скористайтесь можливістю посмакувати вишуканою кухнею, смачним вином, відвідати Лувр і сфотографуватись під Ейфелевою вежею.

Хочу! познайомить вас з особливостями святкування Нового року у французів, як і де вони звикли зустрічати свята і які делікатеси готують на новорічний стіл.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Особливості та традиції святкування Різдва та Нового року у Франції - фото №1

Новорічні свята у Франції починаються з 6 грудня. Починають працювати різноманітні ярмарки, де люди можуть придбати подарунки, смаколики та прикраси для дому і ялинки, французи люблять прикрашати все новорічним декором.

Ялинку встановлюють на вулицях і в будинках, прикрашають білими прикрасами і червоними бантами. Колись ялинки прикрашали лише яблуками, але у 1858 році був поганий урожай яблук і склодуви Франції придумали видувати новорічні кулі, як прикраси на ялинку. Згодом це розповсюдилося на цілий світ.

Оформлюють вітрини магазинів і під'їзди будинків. Біля ялинки ставлять глиняні фігурки і дерев'яні черевички куди добрий чарівник Пер Ноель кладе подарунки. Символом Нового року і Різдва є не ялинка, а ясла Ісуса.

Різдво 

Свято Різдва заведено зустрічати у тісному сімейному колі. На стіл ставлять м'ясо, паштет з гусячої печінки, устриці, запечену індичку, вино і торт у формі поліна. П'ють різдвяне шампанське і обмінюються листівками.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Nouvelle année - Новий рік

Особливості та традиції святкування Різдва та Нового року у Франції - фото №2

Новий рік зустрічають вдома або на вечірках, у друзів чи в ресторанах, за багатим столом. Слухають промови президента. Увечері 31 грудня багато французів стежать за трансляцією лічильника зворотного відліку на Телебаченні, який завершується опівночі. У цей момент усіх вітають із Новим роком, обмінюються поцілунками та підіймають келихи із шампанським,  потім ідуть на вулицю милуватися святковим феєрверком.

Новорічний стіл

Особливості та традиції святкування Різдва та Нового року у Франції - фото №3

У Франції на Новий рік печуть спеціальний пиріг із бобом усередині. Хто знайде біб, стає «королем свята» та його накази виконують до кінця вечора. Подають сири, вино, фондю, устриці, фуа-гра, лосось і шампанське. Десертами зазвичай є буше де Ноель (букет з меренги) і гаLETTE де РОІ (пиріг з короною).

Традиції

  • одягати карнавальні костюми новорічних героїв;

  • спалювати різдвяне поліно. Батько сімейства обливає поліно маслом, яке лежить в каміні, а діти підносять до нього лучину. Палаюче поліно збирає навколо себе всю сім'ю, символізуючи достаток і тепло в будинку. Забобонні французи зберігають попіл від поліна весь рік, свято вірячи, що воно захистить родину від негараздів і втрат;

  • поцілунок під омелою символізує щастя, мир і любов і одруження для пари, яка поцілувалася;

  • обіцянки на новий рік, часто пов’язані зі здоров’ям і особистісним зростанням;

  • заведено дарувати грошові подарунки представникам різних професій, таких як консьєржі, листоноші, рятувальники, няні та прибиральники, на знак подяки за їхню працю.

Подарунки

Особливості та традиції святкування Різдва та Нового року у Франції - фото №4

Кладуть під ялинку і розгортають 1 січня.

Для близьких: подарункові кошики, свічки, парфуми, пледи та шкарпетки.

Для дітей: іграшки, солодощі, книги, одяг.

Для друзів : подарункові сертифікати, абонементи, аксесуари, книги.

Для батьків: подорожі, гаджети, декор.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Зустріч Нового року у Франції - це можливість гарно відпочити і відчути домашню затишну атмосферу. Скористайтеся можливістю придбати новорічні кулі ручної роботи, щоб прикрасити свою зелену красуню, адже асортимент ялинкових прикрас тут просто дивовижний.