Новий рік у Польщі: особливості святкування, традиції цієї країни та подарунки, які заведено дарувати на Різдво

Новий рік і Різдво
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Новий рік - це свято, яке люди радо зустрічають у цілому світі. Саме з ним пов'язують нові зміни, чекають, що найзаповітніші мрії точно здійсняться і готуються до зустрічі заздалегідь. Кожна країна має свої неповторні звичаї та традиції.

Редакція ХОЧУ! пропонує вам цікавий огляд на особливості зустрічі Нового року в Польщі. Які звичаї характерні для поляків у це свято і чому туристи полюбляють відвідувати цю країну саме на Новий рік.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Новий рік у Польщі: особливості святкування, традиції цієї країни та подарунки, які заведено дарувати на Різдво - фото №1

Поляки готуються до зустрічі свята заздалегідь. Багато уваги приділяють прикрашанню будинку, подвір'я, встановлюють ялинку. Новорічна атмосфера починається ще у листопаді з початком різдвяних розпродажів. Це чудова можливість придбати подарунки, оновити гардероб і купити необхідні речі значно дешевше.

Католицьке Різдво зустрічають в ніч на 25 грудня, а святкують його поляки ще і 26-го. А 31 грудня у поляків теж свято – день Святого Сильвестра (Sylwester).Саме у цей день поляки вшановують святого Сильвестра, який був Папою Римським у IV столітті нашої ери, а згодом став канонізований церквою.

Nowy Rok - проведення свята

Новий рік у Польщі: особливості святкування, традиції цієї країни та подарунки, які заведено дарувати на Різдво - фото №2

Новий рік поляки святкують вдома, ідуть у гості, у клуби, багато тих, хто воліє відсвяткувати на курортах чи придбати новорічний тур. Вулиці яскраво виблискують, прикрашені вітрини, люди вітають один одного, навіть якщо незнайомі між собою. Традиційно п'ють шампанське і спеціальний новорічний глінтвейн – гжанець, співають пісні. На головних площах відбуваються святкові гуляння, дійства, розваги, концерти і своя особлива, для кожного міста, програма.

Новорічний стіл

Новий рік у Польщі: особливості святкування, традиції цієї країни та подарунки, які заведено дарувати на Різдво - фото №3

На стіл у Новий рік господині намагалися поставити 12 страв, хоча зараз цієї традиції дотримуються мало. Страви поєднуються, вишукані з простими, як нагадування про хороші і важкі дні. Головною стравою є запечений короп. Голову з'їдає господар, а луску розкладають по гаманцях, щоб приманити достаток. Гостям теж пропонують луску до гаманця, але ви можете відмовитися, щоб не псувати річ запахом.  Фафернуха – дуже смачне медово-горіхове печиво - обов'язковий смаколик у цю ніч.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Подарунки

Особливих відмінностей від інших країн немає. Намагаються подарувати практичні і красиві речі, відповідно до потреб і побажань.

Традиції, прикмети та звичаї

У поляків є три основні традиції:

  • прибрати у будинку, прикрасити ялинку і придбати подарунки;

  • пробачити всі образи, щоб Новий рік зустрічати з легкістю у серці;

  • віддати борги.

Новорічні прикмети у поляків:

  • гарна погода у новорічну ніч – буде хороший врожай наступного року;

  • веселе святкування – добробут та успіх у новому році;

  • якщо 1 січня прокинутись найпершим з усіх членів сім’ї та одразу встати з правої ноги – везіння у всьому протягом року;

  • не посваритися у новорічну ніч - багато друзів у майбутньому році.

Багато людей продовжують святкувати на наступний день. На вулицях проводяться масові гуляння з різноманітними конкурсами і забавами. Традиційно катають охочих на конях - ця забава збереглася з давніх часів і має назву - куліг. Підкріпитися можна стравами національної кухні приготованими на вогні.

Новий рік у Польщі: особливості святкування, традиції цієї країни та подарунки, які заведено дарувати на Різдво - фото №4
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Якщо ви зустрінете Новий рік у Польщі на вас чекає казкова атмосфера наповнена святковими розвагами і позитивно налаштованими людьми. Багато яскравих емоцій зарядять енергією на цілий рік. У великих містах, селищах, на термальних водах чи гірськолижних курортах , ви відчуєте неповторну атмосферу новорічного свята.