Новий рік у Фінляндії: як зустрічають свято на батьківщині Санта-Клауса

Новий рік і Різдво
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Чому б не поїхати зустрічати Новий рік у новорічну казку,  в гості до Санти ? Туди, де багато снігу, глінтвейну, прогулянки з оленями та неймовірні радісні моменти, які запам'ятаються на все життя.

Хочу! розповість вам, як святкують новорічні свята у Фінляндії. Які традиції щороку проводять мешканці, що полюбляють готувати на стіл у свято і куди їдуть, щоб побачитися з Санта-Клаусом.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Новий рік у Фінляндії: як зустрічають свято на батьківщині Санта-Клауса - фото №1

Кожен рік фіни з великим нетерпінням очікують приходу цього важливої події в році.  Фіни відзначають свято Нового року 31 грудня. З цим святом у багатьох фінів пов'язані їхні дитячі спогади, коли в будинок вноситься новорічна ялинка і ароматний запах ялини наповнює кімнати будинку. Фіни розміщують перед входом у свої оселі різдвяні віночки, декоровані червоними стрічками і різними фігурками.

Новий рік у Фінляндії: як зустрічають свято на батьківщині Санта-Клауса - фото №2

На вікна вони ставлять оригінальні свічники з сімома палаючими електричними свічками. У кожному будинку місцеві жителі встановлюють красиві ялинки, створюють чарівну святкову атмосферу. Фасади своїх будинків вони прикрашають гірляндами з великою кількістю лампочок, що символізують “світло добробуту”.

Новий рік у Фінляндії: як зустрічають свято на батьківщині Санта-Клауса - фото №3

Новий рік фіни зустрічають дуже бурхливо і весело. Зазвичай вони збираються галасливими компаніями в ресторанах і барах. З настанням новорічної опівночі починаються нескінченні феєрверки, які тривають протягом кількох годин.

У столиці Лапдандии - Рованіємі - в новорічну ніч відбувається незвичайне дійство, в якому бере участь велика кількість лижників і сам Санта-Клаус, який прибуває на свято на власній оленячій упряжці.

Новий рік у Фінляндії: як зустрічають свято на батьківщині Санта-Клауса - фото №4

Санта

Справжній Санта живе саме у Фінській Лапландії, у  селищі Санти, де він перебуває разом з  добрими ельфами, які зайняті упаковуванням подарунків і відправленням листів. Ще одне місце, де буває Санта Клаус - це знаменитий Санта Парк, де ельфи із задоволенням показують, як щиро радіти навіть дрібницям. Також можна запросити Санту додому, він прийде разом з подарунками.

Новий рік у Фінляндії: як зустрічають свято на батьківщині Санта-Клауса - фото №5
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

 Новорічний стіл 

Всі страви подаються у вигляді шведського столу:

  • запечена свинина,

  • м'ясне рагу,

  • строганина з оленини,

  •  картопляний салат,

  •  маринований оселедець з цибулею, корнішонами, буряком, сметаною, каперсами і рубаним яйцем;

  • картопляну запіканку з цибулею, анчоусами і вершками під назвою Спокуса Янссона (Jansson's Temptation),

  • коронною святковою стравою у Фінляндії є запечені окороки,

  • жоден Новий рік у Фінляндії не обходиться без місцевого салату з буряка, заправленого оцтом і вершками та імбирних пряників і печива з корицею.

  • напої: горілка, скандинавський напій аквавіт, вино, пиво, шампанське.

Новий рік у Фінляндії: як зустрічають свято на батьківщині Санта-Клауса - фото №6

Традиції свята

  • Викидають старі речі з вікон.

  • Виносять в новорічну ніч воду в казані.

  • Кидають гранати у вхідні двері.

  • На свято фіни підпалюють бочки з дьогтем. Таким чином вони сигналізують, що з дьогтем згорає і рік, що минає, прихопивши з собою всі неприємності і проблеми.

  • Запалюють величезну кількість поминальних свічок на кладовищах.

  • Одна з традицій пов’язана з ріпкою. Фіни зберігають її протягом року, а потім на свято ріпу миють, очищають і поміщають в неї маленьку свічку. Символ цієї традиції потім віддають на потіху дітворі.

Новий рік у Фінляндії: як зустрічають свято на батьківщині Санта-Клауса - фото №7

 Ворожіння на олові

Принцип ворожіння полягає в наступному:

  • олов'яна підкова розплавляється на невеликій спеціальній сковороді;

  • потім рідке олово швидко виливається у відро з холодною водою;

  • за новими фігурками знов застиглого олова передбачають майбутнє на весь рік; наприклад, якщо форма шорстка, то ви отримаєте багато грошей, якщо гладенька, то на вас чекає мир та спокій, а форми коня або корабля принесуть вам нові подорожі.

Серед сучасних традицій і звичаїв Нового року у Фінляндії можна виділити: змагання з лижних перегонів, звернення уряду і трансляцію святкового концерту з Відня.

Новий рік у Фінляндії: як зустрічають свято на батьківщині Санта-Клауса - фото №8

На Новий рік у Фінляндії не заведено дарувати дорогі подарунки, їх тут зазвичай підносять у Святвечір. Найпоширенішим новорічним презентом в цій країні вважається свічка.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Зустріти Новий рік серед засніженої краси можливо у Фінляндії. Також у цей час вам може випасти можливість побачити на власні очі природне чудо - північне сяйво.