Новий рік у Китаї: традиції, звички, особливості свята та страв

Новий рік і Різдво
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Китайський новий рік - це чудова нагода познайомитися з китайською культурою, історією та традиціями. Китайці у своєму святкуванні мають ряд цікавих відмінностей, які починаються вже з дати зустрічі Нового року і приготуванням особливих святкових страв .

Редакція Хочу! познайомить вас з незвичними традиціями китайців. Чому для них важливе значення має червоний колір і те, що Новий рік у Китаї символізує початок весни і розквіт життя.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Новий рік у Китаї: традиції, звички, особливості свята та страв - фото №1

Походження свята Нового року овіяне легендами. Стародавній міф розповідає, що на початку кожного нового року китайці ховалися від чудовиська, на ім'я Нянь (у перекладі з китайського "Рік"), який, як вважають, приходив у перший день свята, щоб розорити поселення і знищити людей.

Але коли люди зауважили, що чудовисько боїться світла, галасу, гучних звуків і червоного кольору, то почали використовувати все це, щоб відлякати Няня.

Новий рік у Китаї: традиції, звички, особливості свята та страв - фото №2

Символом Китаю є дракон. Він знаменує силу і успіх, тому у багатьох районах країни влаштовують танці дракона, під час яких вулицями ходить довга барвиста лялька-дракон, що є кульмінацією свята.

Коли святкується  Китайський Новий рік у країні  проводиться багато ярмарків з різноманітними танцями та феєрверками, всі охочі можуть почути давні пісні та побачити театральні постановки часів Китайської імперії.

Новорічний стіл

За тиждень до свята починають готувати святкові пироги та пудинги "гао" або  "гоу". Меню ретельно продумується, щоб включити страви, які приманюють  удачу, зокрема рибу (китайською "надлишок"), пудинги (символізують просування) і продукти, схожі на золоті злитки (наприклад, пельмені). Готують рисові пиріжки. На вечерю збираються всі родичі.

Прикрашання

Будинки до свята ретельно прибирають, щоб позбавитися мотлоху і всього поганого, що назбиралося за рік. Основним кольором у прикрашанні є червоний. Він відлякує злих духів, чудовиськ і монстрів, а приманює багатство і удачу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Новий рік у Китаї: традиції, звички, особливості свята та страв - фото №3

Традиції і забобони

  • В перший день нового року не можна митися і стригтися.

  • Миття або обрізання волосся змиє багатство.

  • Не бажано купувати взуття протягом усього періоду святкування Китайського нового року, оскільки термін "взуття" звучить як "втрата" та "зітхання".

  • Потрібно носити одяг червоного кольору. Він асоціюється з удачею і процвітанням.

  • Дітям дарують гроші у червоних конвертах.

  • На двері і вікна необхідно повісити червоні написи з побажанням добра і щастя.

Новий рік у Китаї: традиції, звички, особливості свята та страв - фото №4

Китайський новий рік має свою тварину-покровителя, яка змінюється щороку. На Новий рік китайці запускають багато петард і феєрверків, а також влаштовують танці дракона і лева, які означають силу, успіх і мужність.

Новий рік у Китаї: традиції, звички, особливості свята та страв - фото №5

Китайський новий рік (新年) закінчується Святом ліхтарів, коли люди випускають у повітря або на воду різнокольорові ліхтарики з написаними на них побажаннями і мріями.

Новий рік у Китаї: традиції, звички, особливості свята та страв - фото №6

Після свята всі обов'язково роблять підношення до предків і їдять особливі рисові пиріжки.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Багато ліхтариків у небі, веселий галас і радість свята наповнюють Новий рік неперевершеними емоціями радості. Варто побувати на таке свято в іншій країні, щоб мати змогу порівняти відмінні традиції від своїх.