Старий Новий рік 2024. Традиції та прикмети свята, про які має знати кожен

Новий рік і Різдво
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

У ніч з 13 на 14 січня українці відзначають Щедрий вечір, також відомий як Старий Новий рік , що збігається з українським національним святом Маланки. В нашому матеріалі ви знайдете інформацію про традиції та прикмети свята, пов'язані з цим важливим днем.

На Старий Новий рік, наші предки звикли вночі з 13 на 14 січня не спати, а рано-вранці засівати будинки сусідів і знайомих з побажаннями щастя та достатку. Цей обряд вважався даром для господарів, що мав привести до врожаю у наступному році.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також жінки готували ситну вечерю, основною стравою якої була щедра кутя, до якої додавали сало, смалець, молоко, масло чи вершки. Це також є походженням назви свята — Щедрий вечір. Всі члени родини збиралися за столом. Кожен вдягав щось нове та чисте. Після вечері дівчата могли розпочати ворожіння на свого обранця , адже вважалося, що саме в цю ніч доля може розкрити завісу майбутнього.

Ще один звичай, який зберігся і сьогодні — це щедрування. Молодь переодягалася у різноманітні костюми та ходила від дому до дому, співаючи щедрівки .

Прикмети на Старий Новий рік 

  • Ясне небо та тепла погода обіцяють достаток, тоді як дощ чи сніг, свідчать про те, що рік буде важким.

  • Якщо відлига на Старий Новий рік, то нас очікує дощове літо.

  • Якщо одягнути новий одяг на Старий Новий рік, то ви цілий рік будете ходити в новому.

  • За прикметою, першим у дім на Старий Новий рік має увійти чоловік. Якщо заходить жінка, це розглядається як погана прикмета, яка може принести злидні та невдачі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також не пропустіть  привітання зі Старим Новим роком . Ми зібрали атмосферні побажання та листівки зі святом.