Коли буде Великдень у 2024 році: це буде “нова” дата чи все по-старому?

Великдень
701
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Великдень - одне з найголовніших релігійних свят у році. Оскільки воно є перехідним, дата святкування щороку змінюється. Коли відзначатимемо Великдень у 2024 році - дізнавайтесь у цьому матеріалі на HOCHU.ua.

У вересні 2023 року ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар. Проте це не вплинуло на святкування Великодня, оскільки православні християни вираховують дату в інший спосіб, ніж католики.

Так, у 2024 році українці відзначатимуть Великдень 5 травня , в той час, як католики - 31 березня .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чому така велика різниця

Католики та православні християни використовують різні методи обчислення дати Великодня. Це пов’язано з використанням різних версій Пасхалії. Православна церква використовує розрахунок, заснований на весняному рівноденні 21 березня за юліанським календарем, що за григоріанським календарем відповідає 3 квітня. Тому Великдень за православним календарем не може настати раніше 4 квітня.

Фото: foodandmood.com.ua
Фото: foodandmood.com.ua

Коли буде Великий піст

Перед Великоднем віряни традиційно дотримуються суворого посту, який триває 50 днів. У 2024 році він розпочнеться 18 березня і закінчиться 4 травня. Нагадаємо, що останній тиждень посту перед Великоднем, який ще називають Страсною седмицею, є найсуворішим.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали, чи будуть відзначати українці Старий Новий рік 2024 після запровадження нового церковного календаря. Детальніше про це - у цьому матеріалі .

Фото: 24tv.ua