Головне - не їсти один одного! У ПЦУ розповіли, як правильно постити і в чому полягає суть посту

Великий піст
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото хліб і свічка
Фото: zn.ua

Піст - не час для смутку

Ця неділя – останній день перед Великим постом . Вона відома як Неділя прощена, адже в цей день заведено просити одне у одного прощення, словами: "Бог простить, і я прощаю".

Розпочинається важливий період для православних християн – Великий піст. Відсьогодні ми духовно готуємося до зустрічі великого світлого свята Воскресіння Христового. Про те, як правильно провести Великий піст, розповіли в ПЦУ.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Під час посту людина добровільно обмежує себе на деякий період від зайвого, обтяжливого, суєтного і того, що може негативно вплинути на неї. Це робиться задля тілесного і духовного вдосконалення.

Великий піст – це духовна сорокаденна подорож, під час якої ми позбуваємося того, що віддаляє нас від Бога, очищуємо свої душі від гріхів. Піст встановлений як взірець для наслідування сорокаденного посту Мойсея та нашого Спасителя у пустелі: «Тоді Ісус виведений був Духом у пустелю, щоб спокушав Його диявол. І постився сорок днів і сорок ночей…» (Мф. 4: 1 – 2).

Піст це не суворе обмеження чи заборона. Це намагання людини стримати себе від спокус, пристрастей, поганих звичок. Це можливість загартувати свій дух і стати сильнішою.

Піст - це не лише про відмову від певної їжі. Це про намагання бути добрішим, позбутися поганих думок, не лихословити, обговорювати та не сваритися з людьми, а спробувати перемогти у собі злі помисли і вчинки. Ми обмежуємо себе в їжі, щоб думати про внутрішні проблеми та більше часу приділяти молитві, милосердю і любові.

Не потрібно вважати, що у піст потрібно бути сумним і не мати причин для радості. Піст - це чудова нагода навести лад у своєму житті, усвідомити головні цінності життя і знайти час на взаємини з Богом, рідними людьми та ближніми.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Протягом семи тижнів Великого посту потрібно намагатися стати кращим і переосмислити важливі речі. Це саме час для того, щоб стати кращим у думках, вчинках, діях через молитву і покаяння.