Мистецтво спілкування: про що можна поговорити в різних ситуаціях?

Особистісний розвиток
Катерина Грисюк

Катерина Грисюк

Журналістка

Погодьтеся, що з приємним співрозмовником більше людей хочуть дружити, працювати та заводити романтичні стосунки. Ось тільки комунікація — це ціле мистецтво. Основні принципи цікавого спілкування — у нашому матеріалі. Далі все залежить від вашого бажання, тож практикуйтеся.

10 тем для розмови, які не залишать байдужими

Пропонуємо теми, які можна розвинути з практично будь-якою людиною, оскільки вони є універсальними.

Мистецтво спілкування: про що можна поговорити в різних ситуаціях? - фото №1
Фото: freepik
  1. Хобі, захоплення

Є у більшості. Хтось збирає марки, хтось займається колекціонуванням. Практично всі хоча б іноді намагаються займатися спортом або просто фітнесом у найближчому спортзалі. Те, як людина проводить вільний час, багато в чому характеризує її як особистість.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
  1. Дім чи робота

Якщо начальник незадоволений результатами праці чи вдома чекають на затоплені сусіди, краще не торкатися цієї теми. В інших випадках, якщо ви впевнені, що у людини все гаразд на даний момент вдома та на службі, можна поговорити. Про кар'єрні успіхи, ремонт, новосілля, наприклад.

  1. Кіно

Розмова буде цікавою, якщо наперед дізнатися, що любить співрозмовник. Він буде приємно вражений, якщо вам знайомі подробиці зйомок або життя актора/співака. А ще крутіше, якщо смаки співпадуть!

  1. Туризм

Можна просто нескінченно обговорювати поїздки, традиції, обряди, історію та благоустрій міст, страви, особливості мови, природу інших країн. Подорожі можуть не тільки збагачувати, а й міняти людину. Це чудовий досвід. Говорити можна годинами.

  1. Відносини

Блок багатоплановий, обговорюють стосунки практично всі. Тут вам і дитячо-батьківські, і сімейні, і робітничі взаємини.

Разом з тим, торкаючись цих тем, рекомендується бути максимально делікатними. Варто розуміти, куди не слід лізти. Не надто розпитуйте про подробиці особистого життя, це неетично. М'яко попросіть дозволу, перш ніж говорити про стосунки. Враховуйте ту інформацію, яку маєте. Якщо, наприклад, у сім'ї явні проблеми, не починайте такої розмови. Більше намагайтеся говорити про позитив. Без запиту не торкайтеся гострих, негативних, явно конфліктних тем. Це не зміцнить ваші стосунки зі співрозмовником.

Мистецтво спілкування: про що можна поговорити в різних ситуаціях? - фото №2
Фото: freepik
  1. Гіпотетичні ситуації

Наприклад, якщо ви розмовляєте про роботу, можна запитати: "Яку роботу ти вибрав би, якби можна було вибирати що завгодно?" Це дозволить дізнатися про прагнення та характер людини, трохи помріяти.

  1. Музика

Ця тема багатьма улюблена. Можна запитати про жанри, співаків, останні концерти. Можна поговорити про вміння співати, грати. І запропонувати, наприклад, сходити в караоке чи майстер-клас з вокалу.

  1. Дитинство

Запитайте про характер людини, коли вона була дитиною, про її дитячі мрії, захоплення, літній відпочинок, смішні випадки і перше кохання. Про улюблені ігри та іграшки.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
  1. Домашні тварини

Для власників вони як діти. Розмовляти про чотирилапих друзів можна годинами, про їх виховання, годування, кумедні витівки, історію появи в домі.

  1. Інші теми

Покупки, мода, знаменитості, їжа, спорт, книги та багато іншого. Світ такий різноманітний. Головне, щоб ваші теми не зачіпали нічиї почуття. Не говоріть про хвороби та смерть. З близькою людиною можна поговорити про старість. Але це стосується тільки майбутнього чоловіка або того, який уже став чоловіком.

Загальні рекомендації: як стати чудовим співрозмовником та освоїти мистецтво спілкування?

Не варто забувати про загальні правила ведення розмови:

  • добрий співрозмовник уміє не лише говорити, а й слухати;

  • не засипайте питаннями;

  • не перебивайте;

  • не варто вдаватися до вульгаризмів, переходити на особистості;

  • важливо стежити за мімікою та жестами.

Якщо ви скористаєтеся цими простими порадами, завжди зможете контролювати хід розмови, підтримувати розмову і в цілому справите сприятливе враженн я. Будьте щирі та доброзичливі, люди в такому суспільстві ніколи не нудьгують. Особливо, якщо мова співрозмовника красива, він навчався на курсах ораторського мистецтва. Спробуйте!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Головне фото: freepik