Інтелектуальне здоров’я: як почати творити, розвиватись та зростати у неймовірний спосіб

Особистісний розвиток
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Раніше ми ділилися з вами 20-ма ідеями проведення вільного часу з користю. Маємо для вас ще одну й вона не менш корисна! Зокрема, можна використати вільний час для зміцнення інтелектуального здоров’я. Як це зробити - розповідаємо у цій статті на HOCHU.ua.

Як пояснює спеціаліст з психосоматики Оксана Зая, інтелектуальне здоровʼя - це не показник IQ людини й не обсяг інформації, яку вона знає. Воно означає відкритість новим ідеям та досвіду, а також бажання зростати над собою, кидати виклик самому собі, осягати нові знання та навички.

Інтелектуальне здоровʼя включає:

  • креативність

  • допитливість та мотивацію до пізнання нового

  • вміння звернутися за допомогою до інших при необхідності

  • розвиток самоідентифікації

  • творчі хобі (музика, письменство, малювання, дизайн тощо)

  • вміння вирішувати життєві негаразди

  • критичне мислення

  • вміння структурно мислити та грамотно організовувати свій час

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Саме інтелектуальне здоровʼя сприяє максимізації творчого потенціалу, підштовхує людину вперед, не дає застрягати в застарілих шаблонах, які заважають розвиватись. Воно допомагає помічати нові можливості, ефективніше розв'язувати задачі й легше долати труднощі.

Корисні звички, які сприяють зміцненню інтелектуального здоровʼя

Фото: @imed.center
Фото: @imed.center

Як підтримувати інтелектуальне здоровʼя

  1. Вживайте багату на поживні речовини їжу. Обирайте продукти з корисними жирами, клітковиною, вітамінами та антиоксидантами.

  2. Забезпечте організм фізичними навантаженнями. Під час занять спортом виділяються хімічні речовини, що сприяють гарному самопочуттю. Тому що коли активне наше тіло - більш ресурсний і наш мозок.

  3. Займайтесь творчістю. Вона вимагає від нас креативних рішень, розвиває нашу самоідентифікацію та допомагає проявлятися.

  4. Керуйте своєю реакцією на стрес. Оскільки тривалий стрес може робити людину вразливою перед життєвими труднощами, знижувати когнітивні здібності, відбирати мотивацію та інтерес до пізнання нового.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали про 10 навичок, без яких вже нікуди. Які вміння знадобляться вам у 2024 році - дізнавайтесь у цій статті .

Фото: freepik.com