Як звільнити себе від комплексів: 5 порад, які допоможуть

Психологія
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Комплекси можуть погіршити якість життя і заважають насолоджуватися сприйняттям світу повною мірою. Багато з них пов'язані з  зовнішністю, відчуттям неповноцінності, провини та невпевненістю у собі.

Необхідно звертати на комплекси увагу і докладати зусиль, для боротьби з ними. Про 5 ефективних порад для боротьби з комплексами розповідає психолог Величко Надія Олександрівна для ranok.ictv.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Як звільнити себе від комплексів: 5 порад, які допоможуть - фото №1

Комплекси — це внутрішні обмежувачі, які заважають нам добиватися цілей та тих речей, яких ми могли б досягти, якби мали більше віри у себе та свої сили.

  1. Усвідомлення

Перший і головний крок - зрозуміти і усвідомити наявність у себе комплексів. Потрібно розібратися наодинці з собою і проаналізувати комплекс хвилює людину, чи ні. Коли приходить визнання, то боротися з ним буде легше, хоча вони володіють надзвичайною стійкістю, і буде потрібно немало часу, щоб впоратися.

Усвідомлення того, що в людини є комплекс – це перший крок до його подолання,

–  переконана Надія Величко.

  1. Зміна мінусів комплексів на плюси

Кожен свій недолік необхідно перетворити на поштовх до саморозвитку. Не потрібно лишатися на місці. Змінюйте зовнішність, коло спілкування, обставини на свою користь. Якщо якась ваша особливість дійсно заважає вам у житті, ставте мету і працюйте над собою.

Як звільнити себе від комплексів: 5 порад, які допоможуть - фото №2
  1. Віра у свої сили

Знайдіть для себе мотивацію і скористайтеся досвідом людей, які надихають. Вдосконалюйтеся відвідуючи семінари, читаючи книги та спілкуючись з людьми, які підтримають і допоможуть. Потрібно навчитися хвалити себе за невеликі, але такі важливі досягнення, адже це джерело потужної енергії, що дозволяє нам ставити цілі і досягати їх.

  1. Зміна поведінки

Якщо щось не влаштовує - шукайте способи це змінити. Не подобається фігура - записуйтеся у зал і займайтеся, не вмієте спілкуватися - запишіться на курси ораторського мистецтва. Знайдіть свою групу підтримки, від спілкування з якою за спиною виростатимуть крила.

  1. Допомога психолога

У психологічно здорової людини завжди знайдеться привід для появи комплексів. Успішні люди також переживають невдоволення собою, страхи, сумніви та розчарування, проте сприймають їх як  можливість для зростання і розуміння своєї особистості.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Важливо те, чи погоджуєтеся ви залишатися зі своїми комплексами, які плекали роками, чи готові над ними працювати. Усвідомити відповідальність за власне майбутнє, і яким воно буде, та іти вперед маленькими кроками до свого щастя.