"Раніше ти була іншою" або Чи правда гроші змінюють людину?

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Фото: Долар у руці
Фото: Unsplash

Якщо людина не усвідомлює, як на неї впливає наявність грошей, вона може потрапити в пастку

Гроші можуть змінювати людей, іноді на краще, іноді на гірший бік. Щоб з вами не сталося другого сценарію, потрібно навчитися розуміти психологічний вплив грошей на вас.

Гроші змінюють людей: як це працює

Дослідження, проведене в журналі Psychoological Science , показало, що багаті люди більш егоїстичні та менш схильні виявляти співчуття до інших. Однак було також виявлено, що люди з меншими доходами схильні краще читати чужі емоції, що допомагає їм легше співпереживати оточуючим.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Деякі експерти вважають, що це відбувається тому, що менш багатим людям доведеться більше залежати від інших. Тому, коли вони відчувають наближення загрози, яка може торкнутися інших людей, вони з більшою ймовірністю попередять усіх і допоможуть, де зможуть, на відміну від багатших людей, які вже мають достатньо грошей і яким не потрібно покладатися на інших, пише howtofire.com . .

Гроші змінюють людей у гірший бік

Так, гроші можуть змінити людину. Але це не означає, що всі люди, які почали жити в достатку, стануть поганими. При цьому можна виділити такі загальні негативні риси у тих людей, які несподівано розбагатіли:

  1. Зменшення емпатії. Люди з грошима з меншою ймовірністю дивитимуться на оточуючих та помічатимуть їхні проблеми.

  2. Аморальна поведінка. Дослідження Каліфорнійського університету в Берклі показало, що гроші та моральні міркування безпосередньо пов'язані. Згідно з результатами експериментів, багаті люди з більшою ймовірністю обманювали, брехали, усували людей або ухвалювали аморальні рішення навіть на робочому місці.

  3. Спотворене уявлення про себе. Гроші можуть змусити людину відчути себе більш могутньою, ніж вона є насправді.

Гроші змінюють людей на краще

На щастя, гроші не завжди мають на людей несприятливий вплив. Навпаки, існують і позитивні приклади:

  • Гроші роблять людину самодостатньою.

  • Люди починають займатися благодійністю.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Тож гроші справді змінюють людей, але це не означає, що треба від них відмовлятися. Головне — постійно аналізувати свою поведінку та намагатися помічати негативний вплив грошей на вас.

Раніше ми розповідали про кивок Саллівана . Цей метод використовують офіціанти, щоб збільшити продажі, але його можна застосовувати і в інших галузях.