Втілюйте мрії в життя! Цей секрет вам в цьому допоможе

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Щаслива дівчина в сонячних окулярах фото
Фото: unsplash.com

Техніка ментального контрастування — саме те, що потрібно для здійснення мрій

Вважається, що візуалізація та позитивне мислення — важливі складові досягнення успіху. Але буває так, що мрії так і не стають реальністю, як би ми не уявляли собі цей момент. Чому? Просто ми підходимо до теорії позитивного мислення неправильно.

Як здійснити мрії: секрет німецької дослідниці

У своїй книзі "Переосмислення позитивного мислення: Усередині нової науки про мотивацію" психологиня Габріела Еттінген з Нью-Йоркського університету підсумувала двадцятирічні дослідження, які вона провела разом зі своїми колегами. Ці дослідження були зосереджені на функціях і ефектах позитивних фантазій і техніки під назвою "ментальне контрастування". І вчені дійшли висновку, що позитивні фантазії мають кілька переваг та обмежень. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Переваги позитивних фантазій

Позитивні думки та фантазії можуть відволікти нас, коли доводиться виконувати нудну роботу або коли доводиться довго чекати на щось. Інша їх перевага полягає в тому, що позитивні фантазії приносять задоволення. Коли ми яскраво уявляємо собі бажане майбутнє, ми можемо подумки досліджувати та насолоджуватися цим майбутнім без необхідності діяти і докладати зусиль. 

Як показують дослідження, ми напрочуд здатні обдурити наш мозок, змусивши його повірити, що фантазія — це реальність. Таким чином, ми можемо переживати фантазію так, ніби ця мрія до певної міри справді здійснилася. Завдяки цьому фантазування може заспокоїти нас, змусити розслабитися, відчути себе добре і задоволено. Тому не дивно, що позитивні фантазії також можуть полегшити депресивні симптоми, хоча і лише на короткий час,
— пише в своєму Linkedin психолог Коерт Віссер.

Недоліки позитивних фантазій

Але у позитивного мислення є і недоліки. Всупереч думці багатьох людей, позитивні фантазії зменшують енергію, необхідну для виконання важкої роботи, пов'язаної з вирішенням реальних життєвих проблем і досягненням складних цілей. Фантазуючи, ми певною мірою обманюємо свій мозок, змушуючи його думати, що ми вже досягли бажаного майбутнього. Через це фантазування підміняє собою дію. Замість того, щоб заряджатися енергією для дій, ми розслабляємося і стаємо не готовими до них.

Ментальне контрастування: що це таке

Ментальне контрастування — це техніка, в якій фантазування про бажане майбутнє поєднується з візуалізацією перешкод, які стоять на шляху. При ментальному контрастуванні людина спочатку візуалізує бажане майбутнє, а потім перешкоди. Навпаки (спочатку перешкоди, а потім бажане майбутнє) — не працює. Якщо спочатку уявити бажане майбутнє, а потім перешкоди, ментальне протиставлення може призвести до того, що бажане майбутнє і складна реальність стануть пов'язаними. 

Але ментальне протиставлення не завжди заряджає енергією до дії. Це відбувається лише тоді, коли людина вважає бажане майбутнє реалістичним і досяжним. Коли ж людина вважає бажане майбутнє нереальним, недосяжним, ментальне протиставлення призводить до того, що вона відпускає цю мету, 
— пояснює Віссер.

Тобто, з реалістичними цілями ментальне протиставлення заряджає енергією для дії; з нереалістичними цілями воно допомагає відпустити цю мету, тим самим заощаджуючи свої ресурси для інших, більш реалістичних цілей.Прикладів і вправи Еттінген описала в своїй книзі.

Секрет здійснення мрій — наміри реалізації

Ментальне контрастування працює ще краще, якщо його поєднувати з технікою "наміри реалізації". Це чіткі домовленості з самим собою поводитися певним чином, щоб досягти мети та подолати конкретну складну ситуацію. Іншими словами, треба говорити собі: "Якщо станеться Х, я зроблю Y". Сила наміру реалізації полягає в тому, що ситуативний сигнал почне керувати вашою реакцією, змушуючи її відбуватися негайно, ніби рефлекторно. Дослідження Еттінген показали, що поєднання ментального контрастування і планування реалізації працює краще, ніж використання кожного з них окремо.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Комбінована техніка ментального контрастування та намірів реалізації отримала назву WOOP, що розшифровується як "Бажання, Результат, Перешкода, План" (англ. Wish, Outcome, Obstacle, Plan). Ці чотири слова представляють кроки, які ви робите під час використання техніки. І кожен з них потрібно детально продумати та розписати перед тим, як почати йти до здійснення мрії.

Раніше ми ділилися ознаками щасливої людини . Перевірте, може ви — саме такі?