Конвертуємо злість в хороші справи: психологиня радіть ці 6 способів

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Дві дівчини на фоні водойми фото
Фото: unsplash.com

І всі ці способи досить реально використати в житті

Гнів - це природна людська емоція, яка зазвичай є реакцією на розчарування, безсилля, несправедливість або загрозу. Але постійна злість може бути деструктивною. Як її позбутися?

Як перетворити злість на щось хороше: 6 способів

Якщо останнім часом ви постійно відчуваєте злість, ви не самотні. Клінічна психологиня Дженні Іп пояснила realsimple.com , що здебільшого цей гнів виникає через відчуття втрати контролю над ситуацією. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Коли ми відчуваємо тривогу і злість, це часто відбувається тому, що ми відчуваємо, що застрягли і не бачимо виходу, 
— каже вона.

Але бути злим весь час шкідливо і для вас, і для людей, які вас оточують. Тож важливо навчитися керувати гнівом у здоровий спосіб. 

Трохи зменшіть масштаб злості

Іноді, коли ви перебуваєте у вирі своїх почуттів, може бути важко зрозуміти, що відбувається і чому ви гніваєтеся - і саме тоді корисно зробити крок назад. Потрібно відволіктися від того, що викликає злість, щоб побачити перспективу".

Проявіть трохи творчості

Подивіться на джерело вашого гніву з різних боків, щоб зрозуміти, чи є спосіб спрямувати його в інше русло і змінити ситуацію на краще. Наприклад, в часи пандемії деякі студенти коледжу знімали житло разом, коли їхні навчальні заклади перейшли в онлайн. Це допомогло їм все ж таки отримати трохи досвіду життя в коледжі. 

Зробіть глибокий вдих

Є вагома причина, чому людям рекомендують дихати, коли вони відчувають злість. 

Коли ви відчуваєте злість, у вашому організмі спрацьовує реакція "бий або тікай", і ви не отримуєте достатньої кількості кисню в організм, 
— каже доктор Іп. 

Вона рекомендує дихальні вправи або медитацію. Адже глибоке дихання може допомогти зупинити реакцію на стрес. Коли ви відчуєте себе спокійніше, то зможете більше контролювати ситуацію, мислити чіткіше, бути менш імпульсивними і вживати заходів, які принесуть користь вам (та іншим), а не навпаки.

Зробіть так, щоб ваш голос був почутий

І мова не про сварки у Фейсбуці. А от написання листа про те, що вас турбує, приєднання до організації може допомогти використати енергію для змін, яких ви прагнете.

Поговоріть про це

Частиною здорового спрямування гніву є те, що ви дозволяєте йому виходити. Але важливо, як саме ви виражаєте свої сильні емоції. Спілкування з друзями, однодумцями та коханими про почуття може допомогти ефективно вивільнитись. 

Ви повинні бути обережними у виборі співрозмовника - обирайте когось корисного. Якщо ви сперечаєтеся в соціальних мережах з іншими людьми, ви лише підливаєте масла у вогонь свого гніву,
— каже експертка.

Відволікайтеся

Якщо нічого не допомагає, знайдіть інший спосіб спрямувати свою енергію, щоб відволіктися від того, що вас бісить. Прогулянка, нове хобі, випічка, прибирання в гаражі, перегляд комедії, фізичні вправи, занурення в хорошу книгу - все, що на деякий час відволікає вас від проблеми, може допомогти вам взяти гнів під контроль.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали про те, як втілювати мрії в життя . Допоможе в цьому метод контрастування.