Нічого не хочеться робити? Ці 4 поради, допоможуть перемогти ангедонію

Психологія
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

жінка закриває обличчя руками фото
Фото: unsplash.com

Ангедонія — не найприємніший стан, в якому може перебувати людина

У кожного бувають моменти, коли життя здається непосильним, коли ніщо не здається цікавим або вартим уваги. Таке відчуття, якщо це не просто швидкоплинний настрій, може бути ознакою ангедонії. 

Що таке ангедонія та як її подолати

Розуміння того, що таке ангедонія, може суттєво вплинути на те, як людина буде з нею справлятися. Видання calm.com детально пояснило, що означає цей стан та як його перемогти.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що таке ангедонія?

Ангедонія — стан, коли людина втрачаєте інтерес до речей, які зазвичай роблять її щасливою. Уявіть, що ваше улюблене хобі чи заняття більше не приносить вам радості — це і є ангедонія. Це відчуття може підкрастися зненацька, і тоді дні здаватимуться вам безбарвними, а заняття, які раніше приносили задоволення, — нецікавими.

Важливо знати, що ангедонія часто є симптомом більш серйозної проблеми. Це як попереджувальний знак про те, що може відбуватися щось інше, наприклад:

  • Стрес: Коли людина перебуває у стресовому стані, все може здаватися непосильним, навіть речі, які раніше подобалися.

  • Тривога: Постійне занепокоєння може взяти гору, залишаючи мало місця для задоволення.

  • Психічні розлади: Ангедонія є поширеним явищем, особливо у людей з депресією.

Але чому це відбувається? Зазвичай мозок по-особливому реагує на те, що подобається людині. При ангедонії цей процес не працює належним чином. Мозок не виділяє ці хімічні речовини так, як зазвичай, тому багато речей здаються менш приємними.

Ознаки ангедонії

  • Дратівливість: людина помічає, що дратується легше, ніж зазвичай. Те, що раніше її не турбувало, може почати дратувати.

  • Зміни у режимі сну .

  • Втрата інтересу до хобі .

  • Зміни в апетиті: вони можуть відбуватися в обох напрямках. 

  • Постійний поганий настрій .

  • Соціальна відстороненість: віддалення від друзів і сім'ї може бути ще однією ознакою ангедонії.

Як впоратися з ангедонією: 4 способи

На щастя, існують прості та практичні кроки, які можна зробити, щоб почати почуватися краще. Кожна з цих порад спрямована на покращення аспектів психічного та емоційного благополуччя, які є ключовими компонентами мотивації.

Історії, які надихають

Почувши про інших людей, які подолали труднощі та досягли своїх цілей, можна отримати додатковий мотиваційний поштовх. Це може запропонувати перспективу, натхнення та ідеї щодо того, як підійти до власних викликів та цілей.

Невеликі, досяжні цілі

Досягаючи невеликих цілей, людина отримує позитивні відчуття, які можуть мотивувати до досягнення більших цілей. Тож, замість того, щоб намагатися зробити все і одразу, зварто зменшити навантаження.

Розпорядок дня

Розпорядок дня забезпечує структуру, робить день більш передбачуваним і менш перевантаженим. Коли у людини є чіткий графік, це допомагає почуватися більш контрольованим і мотивованим до виконання щоденних завдань.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Регулярна фізична активність

Фізичні вправи вивільняють у мозку хімічні речовини, які діють як природні стимулятори настрою. 

Раніше ми розповідали про те, як зняти стрес за 5 хвилин. В цьому допоможуть кілька порад.