Любите фільми жахів? Вчені пояснили, звідки в людей така пристрасть

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Журналістка

людина з мішком на голові перед авто фото
Фото: unsplash.com

Шукати емоцій у хоррорах та слешерах — цілком нормально

Жахи — один із найпопулярніших кіножанрів. Чому? Існує декілька теорій, які це пояснюють.

Чому люди люблять фільми жахів: відповідають вчені

Видання verywellmind.com поділилося з найбільш поширеними поясненнями, які пропонують вчені для пояснення цього феномену.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Опанування загрози

Дослідник жахів Матіас Класен припускає , що схильність до жахів могла розвинутися від постійної небезпеки, яку відчували наші давні предки. Постійна пильність була необхідна, щоб не стати здобиччю більшої або смертельнішої тварини.

Цей давній досвід дав людям високочутливу, хоч і здебільшого несвідому, систему виявлення загроз. Оскільки фільми жахів добре імітують загрозливі ситуації, це означає, що наші емоційні реакції на них подібні до тих, які ми відчували б, якби зіткнулися з реальною загрозою.

Оскільки ми не стикаємося з реальними загрозами так часто, як стародавні люди, перегляд фільмів жахів може стати новим досвідом, який дозволяє нам використовувати нашу вроджену систему виявлення загроз. 

Словом, фільми жахів — це безризиковий спосіб віртуально пережити загрози та пропрацювати свою реакцію на них. 

Теорія передачі збудження

Однією з перших психологічних теорій , яка пояснює, чому людям подобаються фільми жахів, є теорія передачі збудження Дольфа Зільмана, яка була розроблена в 1970-х роках. Згідно з нею, люди отримують ейфорійне піднесення від того, що загроза усувається наприкінці фільму.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Цікавість до природи зла

Згідно з цією теорією , фільми жахів дозволяють нам віртуально досліджувати природу зла, як в інших, так і в нас самих. Вони також дозволяють нам боротися з найтемнішими сторонами людського єства в безпечному середовищі.

Раніше ми писали про те, чому люди не люблять свій голос . Існує навіть декілька способів це виправити.