Небезпека в ідеальності: як перфекціонізм впливає на людину

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

дівчина дивиться на гори фото
Фото: unsplash.com

Перфекціонізм — це не завжди так ідеально, як може здатися

Помилково перфекціонізм сприймають як синонім чогось позитивного — успішності, самовдосконалення, жаги до ідеалу. Ця характеристика особистості дійсно може допомогти досягти гарного результату, але має і свої "підводні камені" — наприклад, впливає на ментальне здоров'я, ставлення людини до себе та, в довгостроковій перспективі, погіршує якість життя.

Перфекціонізм та його вплив на людину

Перфекціонізм — прагнення бути ідеальним та бездоганним у всіх сферах, яке часто супроводжується схильністю до занадто високих стандартів та нереалістичних очікувань, занадто критичною самооцінкою та акцентом на невдачах. Це і робить цю, здавалося б, позитивну рису, перепоною в житті людини, пояснюють експерти Центру когнітивно-поведінкової терапії в матеріалі проєкту " Бережи себе ".

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

10 ознак перфекціонізму

Розпізнати цю характеристику особистості можна за такими ознаками:

  • високі (навіть завищені) вимоги до себе та оточуючих,

  • прагнення уникати помилок та невдач,

  • самокритика,

  • знецінення власних досягнень та тимчасове задоволення від результату,

  • прокрастинація,

  • висока тривожність,

  • страх нового досвіду та невідомості,

  • занадто велика увага до деталей та сумніви в пошуку вирішення завдань,

  • надмірно високий контроль та постійні перевірки результату,

  • принцип "все або нічого" в житті.

Сукупність цих ознак може вказувати на перфекціонізм. 

Прагнення до розвитку та успішного результату не має деструктивного впливу за умов, якщо ми дозволяємо собі бути недосконалими та робити помилки, пробувати й бути доброзичливими до себе у разі невдачі. Завищені вимоги надалі сприятимуть розчаруванню — ми всі можемо помилятися, це частина реального життя та шляху розвитку нових навичок. Ба більше — часто вирішення завдання залежить не тільки від самої людини, але й від інших факторів, за які ми можемо мимоволі брати відповідальність,
— кажуть експерти.

Яка перфекціонізм може керувати життям людини

Жага до ідеальності може вплинути на добробут людини та завадити йому. Так, через страх помилок та невдач, людина може стояти на місці та боятися нового досвіду, і, як результат, припинити формування нових навичок.

Стах помилок призводить до того, що перфекціоністи намагаються уникати нестандартних рішень та стримують творчі та креативні прояви. А принцип "завжди можна краще" заважає насолоджуватися моментом та відчувати задоволення. Крім того, перфекціоністи часто стикаються зі страхом починань — раптом не вдасться ідеально впоратися з новим завданням?

Також перфекціоністи схильні до перенавантаження, жертвування відпочинком та сном, що є впевненою дорогою до вигорання.

Як впоратися з перфекціонізмом

Експерти Центру когнітивно-поведінкової терапії радять спочатку усвідомити проблему та вплив перфекціонізму на життя. Крім того, не зайвим буде дослідити те, як саме перфекціонізм розвився у особистості і які фактори цьому посприяли.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Змініть ставлення до помилок. Прийняття того, що помилки є природною частиною життя й способом вчитися, — вагомий крок у допомозі собі. Орієнтуйтесь на реалістичні вимоги до себе. Намагайтесь ставити досяжні цілі, що узгоджені з цінностями,
— радять експерти.

Раніше ми розповідали про те, як знайти друзів , коли ти — доросла людина. В цьому допоможуть 5 порад.

Важливо

Вся інформація медичної тематики та інформація, що стосується здоров׳‏я, розміщена на сайті Хочу.ua, має виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема щодо прийому тих чи інших препаратів, може давати тільки фахівець. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров׳‏ям, зверніться до лікаря.