Маловідомі потужності мозку: розповідаємо, що таке рухливий інтелект

Психологія
858
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Дівчина дивиться у планшет фото
Фото: unsplash.com

Що таке рухливий інтелект і чим він відрізняється від "звичайного" кристалічного

Рухливий (або флюїдний) та кристалізований інтелект — одна з багатьох теорій інтелекту в психології. Вважається, що рухливий інтелект передбачає здатність міркувати та мислити гнучко, тоді як кристалізований інтелект стосується накопичення знань, фактів і навичок, які набуваються протягом життя.

Чим рухливий інтелект відрізняється від звичайного

Теорію флюїдного та кристалізованого інтелекту вперше запропонував психолог Реймонд Кеттелл, який розвинув її разом зі своїм учнем Джоном Хорном. Теорія припускає, що інтелект складається з різних здібностей, які взаємодіють і працюють разом, щоб створити загальний індивідуальний інтелект, пише verywellmind.com .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Рухливий інтелект

Кеттелл визначив флюїдний інтелект як "здатність сприймати взаємозв'язки незалежно від попередньої конкретної практики або інструкцій щодо цих взаємозв'язків". Флюїдний інтелект передбачає здатність мислити та міркувати абстрактно, а також розв'язувати проблеми. Ця здатність вважається незалежною від навчання, досвіду та освіти.

Коли людина стикається з абсолютно новою проблемою, яку неможливо вирішити за допомогою наявних знань, їй треба покладатися на флюїдний інтелект, щоб вирішити її. До прикладів такого інтелекту відносять:

  • Придумування стратегій розв'язання проблем

  • Інтерпретацію статистики

  • Філософські міркування

  • Розв'язування головоломок або абстрактних проблем

Рухливий інтелект має тенденцію до зниження в пізньому дорослому віці. 

Кристалізований (або звичайний) інтелект

Кристалізований інтелект охоплює знання, які походять з попереднього навчання та минулого досвіду. Він ґрунтується на фактах і вкорінений у досвіді, тож з віком і накопиченням нових знань і розуміння, кристалізований інтелект стає сильнішим. Це, наприклад,

  • запам'ятовування тексту

  • запам'ятовування лексики

  • пригадування того, як щось робити

  • запам'ятовування дат і місць

Як і слід було очікувати, цей тип інтелекту має тенденцію до зростання з віком. Чим більше людина навчається і набуває досвіду, тим більше розвиває свій кристалізований інтелект.

Рухливий vs. кристалізований інтелект

  • Обидва типи інтелекту зростають протягом дитинства і підліткового віку.

  • Кристалізований інтелект продовжує зростати протягом усього дорослого життя.

  • Багато аспектів плинного інтелекту досягають піку в підлітковому віці і починають поступово знижуватися приблизно у віці 30-40 років.

Як рідкий і кристалізований інтелект працюють разом

Обидва типи інтелекту однаково важливі в повсякденному житті. Наприклад, під час складання іспиту з психології людині може знадобитися флюїдний інтелект, щоб придумати стратегію розв'язання статистичної задачі, в той час, як кристалізований інтелект знадобиться, щоб згадати точні формули, які потрібно використовувати.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Хоча кожен з них є окремим типом інтелекту, рухливий і кристалізований інтелект взаємопов'язані. Кристалізований інтелект формується завдяки інвестиціям рухливого інтелекту під час засвоєння інформації.

Раніше ми розповідали про те, як перфекціонізм впливає на людину. Відповідь може здивувати.