Обов'язковий медогляд на роботі: хто зобов'язаний проходити його регулярно

Бізнес та гроші
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Трудове законодавство чітко визначило, людям на яких спеціальностях проходити медогляд потрібно обов'язково, а хто може уникнути цієї процедури. Медогляд проводиться коштом роботодавця і стосується всіх вікових категорій.

З турботою про своє здоров'я люди повинні самі щорічно проходити плановий огляд у спеціалістів. Медогляд допомагає виявити захворювання на ранніх стадіях, провести їх діагностику та лікування, уникнути ускладнень хвороб, госпіталізації та супутніх витрат. Проходячи медогляд пацієнт отримує від лікарів рекомендації для запобігання хворобам та покращенню якості життя, розповідає onclinic.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Обов'язковий медогляд на роботі: хто зобов'язаний проходити його регулярно - фото №1

Всього існує чотири види медичних оглядів співробітників, інформує "Юридичний порадник  для ВПО"

  • попередні (при прийнятті на роботу);

  • періодичні (протягом трудової діяльності);

  • позачергові (за ініціативою роботодавця чи працівника);

  • щорічні (для осіб до 21 р.)

Які професії проходять медогляд обов'язково

  • Працівники, які зайняті на важких роботах і роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці. Також огляди у лікаря обов'язкові для представників будь-яких професій, які не досягли 21 року.

  • Медкомісії проводяться для працівників пожежної охорони, рятувальних, аварійних служб і персоналу, який залучений під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

  • Певні категорії, наприклад, працівники сфери торгівлі харчовими продуктами або харчової промисловості за результатами медогляду видають медкнижку з обмеженим терміном дії. Періодичність медоглядів на роботі контролюється службою охорони праці.

Відповідно до ст. 169 Кодексу законів про працю оплата за проходження медогляду покладається на роботодавця. Працівники, які ухиляються або відмовляються від проходження медогляду, відповідно до ст. 46 Кодексу законів про працю можуть бути відсторонені від виконання обов'язків.

Також відповідно до ст. 123 Кодексу законів про працю поки працівники перебувають у медичному закладі на обстеженні за працівниками, зобов'язаними проходити таке обстеження, зберігається середній заробіток за місцем його роботи.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Працівники повинні володіти важливою інформацією, щоб не проходити медогляд за власні кошти. Раніше ми писали, як правильно вести соцмережі , щоб не довелося червоніти на співбесіді