Розмовляйте про роботу, а не про це: 9 заборонених тем у будь-якому колективі

Бізнес та гроші
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Для багатьох людей робота - це другий дім. Тут ми проводимо левову частку свого життя. І, звісно ж, на робочому місці люди намагаються завести друзів, з якими буде цікавіше та приємніше проводити цей час. Однак варто пам'ятати, що обговорювати з колегами можна далеко не все!

Заборонені теми на роботі - це теми, які можуть виявитися образливими, конфліктними чи просто показати як непрофесійну людину. Такі обговорення можуть призвести до непорозумінь та ворожнечі між колегами, а в окремих випадках - навіть до звільнення. Про що не варто говорити на робочому місці, сьогодні розповість HOCHU.ua !

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Які теми не варто обговорювати на роботі:

  • Політика та релігія . Теми політики, релігії та інших чутливих питань, з приводу яких у людей можуть виникнути серйозні розбіжності в поглядах, можуть призвести до серйозного конфлікту та образ. А якщо ви чи хтось з ваших колег має "гарячу голову", то навіть до бійки. Не варто ризикувати й наживати собі ворогів у колективі.

  • Особисте життя колег . Тут начебто все має бути і так зрозуміло: особисте життя інших людей - не ваша справа. Тому обговорювати хто з ким зустрічається, куди ходить, що їсть, скільки заробляє і на що витрачає кошти, як виглядають їхні рідні тощо - не варто.

  • Робота колег . Якщо ви захочете обговорити погано виконану кимось роботу, краще утриматися від таких розмов, адже таку критику, особливо поза очі, людина може сприйняти як особисту образу. Тим паче, що на роботі навіть у стін є вуха і рано чи пізно усі ці пліткування про себе нагадають.

  • Власні досягнення . Звісно ж, розповісти про щось хороше можна, тим більше, якщо вам дійсно є чим пишатися. Однак постійно говорити про себе не варто, бо будете здаватися зарозумілим нарцисом, який не здатен бачити нічого, окрім власного відображення у дзеркалі.

  • Секс . Ця тема вважається занадто особистою, тому обговорювати її в офісі з колегами недоречно. Як і розпитувати у них про деталі інтимного життя.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
  • Фінанси . Обговорювати з колегами свою та їхню заробітну плату (особливо, якщо вона різниться) та інші джерела доходу не варто. Також під табу зазвичай потрапляє тема витрат: для когось тисяча гривень - це "ні про що", тоді як для інших - це величезна сума, яку ще потрібно заробити. Тож побазікати про доходи/витрати у "різношерстному" колективі - явно не найкраща ідея.

  • Здоров'я . Це ще одна дуже особиста тема. Обговорити певні нюанси можна лише у тому випадку, якщо у вас прямо про це запитують, а ви не проти відповісти на запитання. Однак розказувати всім, що ви можете чи не можете їсти, скільки разів на тиждень ходите на пілатес чи у спортзал, які аналізи здавали сьогодні вранці, через що запізнилися на нараду, і в яку клініку ходите на масаж не потрібно. Те саме стосується і засовування носа у чужі справи: якщо людина виглядає хворобливо, поцікавитися, чи все гаразд, звісно, можна, але не більше - розпитувати деталі у колег, з якими ви не особливо дружите, та ще й на очах у всього колективу, не варто.

  • Незадоволення місцем роботи. Обговорюють роботу у негативному ключі прямо на робочому місці тільки дурні. Як мінімум, обов'язково знайдеться той, кому ситуація подобається більше, ніж вам, і він з легкістю на вас донесе. Крім того, це лише погіршує загальну атмосферу на робочому місці.

  • "Чорний" гумор. Жарти, які в соціумі вважаються неприйнятними, краще тримати при собі і ділитися ними лише з друзями та близькими, але аж ніяк не з колегами! Це може стати зайвою причиною конфлікту у колективі, а в окремих випадках навіть призвести до винесення догани чи звільнення за порушення етичних норм.

Розмовляйте про роботу, а не про це: 9 заборонених тем у будь-якому колективі - фото №1

Однак, на щастя, не все так погано, як здається. Є чимало тем, які можна зі спокійною душею підіймати на робочому місці. Ми зібрали найпопулярніші.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Про що можна поговорити з колегами:

  • Кар'єра . Розмови про кар'єру, професійні цілі та можливості підвищити свою кваліфікацію можуть виявитися корисними для всіх. Можливо, вам навіть вдасться дізнатися щось цікаве для себе або ж мотивувати когось із колег стати ще кращим.

  • Спорт . Якщо ваші колеги цікавляться якимось видом спорту, можете спокійно поговорити з ними на цю тему. Це дозволить розслабитися й ненадовго відволіктись.

  • Хобі . По-перше, такі розмови часто бувають досить цікавими і розширюють кругозір, по-друге, ви можете дізнатися більше про своїх колег та знайти спільні інтереси чи навіть захопитися чимось новим!

  • Новини . Обговорення важливих (і не дуже) подій - чудовий початок розмови і прекрасна можливість дізнатися про щось, якщо ви пропустили певну подію. А ще таким чином ви зможете більше дізнатися про тих, з ким працюєте, адже одну і ту ж новину різні люди сприймають по-різному.

  • Плани на вихідні. Якщо ви не збираєтеся злітати на Марс чи з'їздити у Відень на каву "по приколу", поговорити з колегами про те, що будете робити на вихідних, можна. Так ви дізнаєтеся більше про їхні уподобання, а хтось із колег може ненароком підкинути вам чудову ідею, чим зайнятися у вільний час.

  • Погода . Ця тема ніколи не втратить своєї актуальності, а обговорити, завдяки синоптикам, завжди є що!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми також розповідали, як навчитися вести діалоги ні про що - без довгих незручних пауз. І навіть ділилися з вами списком тем, на які можна поговорити у будь-якій незручній ситуації, навіть з незнайомцем!