Літній час 2024: коли і куди будемо переводити стрілки годинника

Важливо знати
749
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Перехід на літній час у 2024 році, фото
Фото: buchanews.com.ua

Вже на цих вихідних Україна переходить на літній час

Раніше ми ділилися з вами цікавими фактами про переведення годинника та вплив часових змін на організм . А в цій статті нагадаємо, коли ми повертатимемося на літній час. Збережіть цю важливу інформацію та поділіться з нею з рідними та друзями!

Востаннє українці переводили свої годинники осінню 2024 року, а саме — 29 жовтня о 04:00. А вже в ці вихідні, ми повертатимемося на літній час.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Навіщо переводити годинники 

У світі майже 80 країн переводять годинники на літній та зимовий час. Та вже не один рік багато європейських країн задумуються над скасуванням цього методу.

До речі, вперше переводити годинники стали з метою економії свічок. Відповідне рішення ухвалив у 1784 році посол США у Франції Бенджамін Франклін. А ось дякувати за перехід на літній час варто англійцю Вільяму Віллетту.

В Україні годинники стали переводити з 1981 року, щоб люди мали змогу довше працювати й водночас менше використовувати штучне світло. Незалежна Україна закріпила це рішення урядовою постановою 1996 року.

Та в березні 2021 року ВРУ прийняла за основу законопроєкт №4201 , який передбачає встановлення на території України єдиного поясного часу і відмову від щорічного сезонного переведення стрілок годинника. Потребу у скасуванні сезонного переведення годинників українські чиновники аргументують наступними причинами:

  • щоб “відірвати” східні області нашої держави від “московського” часу;

  • уникнути стресу, який відчуває організм у момент зміни часу;

  • спростування думки, що переведення часу сильно впливає на загальну економію енергоресурсів.

Проте, як ви самі розумієте, відмови від переведення годинників у 2024 році все ще не буде.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Перехід на літній час у 2024 році

Відмітимо, що здійснювати перехід на літній час у 2024 році ми будемо в останню неділю березня. Так, у ніч 31 березня о 03:00 потрібно буде перевести стрілки годинника на годину вперед.

Також раніше ми розповідали, чи потрібно вручну переводити годинник на телефоні та інших пристроях. Скористайтеся цими порадами , щоб не забути перейти на літній час.