"Це не шпигунські ігри": в Україні вже 3 дні по-новому роздають повістки. Що треба знати

Важливо знати
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Вручення повісток - одна з найбільш обговорюваних тем у суспільстві вже багато місяців поспіль. У Мережі регулярно обговорюють різні випадки, що стосуються отримання повістки "не за правилами". І до таких обговорень все частіше підключаються адвокати.

Днями змінили підхід до роздачі повісток у Запоріжжі. Там до цього процесу вирішили залучити муніципальну варту, яка разом із представниками ТЦК робить поквартирний обхід, повідомляє ТСН. Як це працює і чи дозволено законом заходити у помешкання до військовозобов'язаних, пояснюємо далі, спираючись на коментар фахівця.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Повістки по-новому вже 3 дні вручають у Запоріжжі

Працівники запорізьких військкоматів разом із "Муніципальною вартою" роблять поквартирний обхід військовозобов’язаних, видаючи повістки на місці. Чому, що це за повістки і як це діє, у коментарі ТСН пояснив перший заступник міського голови Олександр Власюк:

Йде війна, а наш прямий обов’язок – допомагати ЗСУ, до яких належать ТЦК. Є основне завдання – оповіщення тих чоловіків, які повинні з’явитися до ТЦК та звірити там свої дані. Йдеться про чоловіків, які протягом дії воєнного стану з якихось причин не з’явилися до ТЦК.

Тобто йдеться про видачу повістки для уточнення облікових даних (особистої інформації про військовозобов’язаного, його сімейний стан, місце роботи тощо). Її видають чоловікам віком від 18 до 60 років.

Власюк додає, що представники міськради не вручають повістки, адже це – повноваження ТЦК. Муніципальна варта залучена до таких обходів тільки для того, щоб імовірні словесні конфлікти не перетворювалися на бійку.

Наше завдання – охорона громадського порядку. Це не шпигунські ігри, немає на меті комусь вибивати двері. В жодному разі. Все це ми довели до відома керівників ОСББ, – зауважує перший заступник міського голови Запоріжжя.

"Це не шпигунські ігри": в Україні вже 3 дні по-новому роздають повістки. Що треба знати - фото №1
Фото: nashkiev.ua
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Думка адвоката: чи можуть представники ТЦК або Муніципальної варти заходити в дім?

Адвокат Ростислав Кравець наголошує, що законом це заборонено. Тобто ані представники ТЦ, ані члени Муніципальної варти заходити до помешкання військовозобов'язаного не можуть.

Ні представники ТЦК, ні представники "Муніципальної варти", навіть представники поліції не мають права проникати до житла. Це можливо лише в тих випадках, коли потрібно врятувати життя, коли є загроза знищення майна або безпосередньо у них є рішення суду на проникнення до житла. В інших випадках вони не мають права проникати до помешкання, заходити на приватні подвір’я. Якщо таке стається – це незаконне проникнення,

– коментує норми закону Ростислав Кравець.

Які бувають повістки

На сьогодні існує всього 4 види документів, які всі звикли називати загальним терміном "повістка", повідомляє WikiLegalAid:

  1. Повістка для уточнення облікових даних. Цей вид повістки вручається призовнику для внесення відомостей до бази щодо особи призовника, його сімейного стану, інформації про працевлаштування та наявність чи відсутність дітей. Завдяки цій перевірці можуть бути виявленні підстави для звільнення військовозобов'язаного від служби в армії та встановлення законної підстави для відстрочки від призову на строкову військову службу, якщо в призовника є захворювання, які унеможливлюють проходження військової служби.

  2. Повістка на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК). Такий документ зобов’язує призовника пройти медичне обстеження. До повістки додається картка дослідження та медогляду військовозобов’язаного, у якій зазначається про його придатність чи непридатність до строкової служби.

  3. Повістка-призов на строкову військову службу. У цьому виді документа вказано термін, у який потрібно з’явитися до призовної дільниці. Також у цій повістці зазначається, що при собі необхідно мати: паспорт, військовий квиток (тимчасове посвідчення) або посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників), а також, обліково-послужну картку та мобілізаційне розпорядження (за наявності).

  4. Мобілізаційне розпорядження. Такий вид повістки вручається військовозобов'язаним особам, які вже пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби. Зазвичай мобілізаційне розпорядження вручається під час оголошення мобілізації і в ньому зазначається про обов'язок з'явитися у визначений призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, що в Естонії розробили додаток на базі української Дії. Цифровий застосунок, який вже не перший рік значно спрощує життя українцям, може стати основою для розробки інших подібних додатків по всьому світу!

Головне фото: РБК-Україна