В Україні більше не переводитимуть годинники? Розповідаємо, чи правда це

Важливо знати
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Дівчина тягнеться до годинника, фото
Фото: dtkt.ua

Питання скасування переведення годинників піднімається в Україні та країнах ЄС вже не один рік

Щороку навесні Україна переводить годинники на літній час. Та в соцмережі поширилась відеоновина, що цьогоріч цього не станеться. Чи дійсно Верховна Рада ухвалила таке рішення, чи це фейк - розбираймось разом.

Вищезгадане відео було переглянуто понад 1,5 мільйона разів та зібрало близько тисячі коментарів. Але якби нам не хотілося, щоб оця вся щорічна катавасія з переведенням годинників на годину вперед або назад нарешті закінчилась, інформація не відповідає дійсності. Про це пише Тернопільський пресклуб.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чому це неправда

► Хоча відео подається під виглядом випуску новин на одному з українських телеканалів за 29.10.2023, можна помітити, що логотип каналу відрізняється від оригінального. Крім того, того дня ведучою випуску новин була журналістка, а не журналіст, як в опублікованому відео.

► Порядок обчислення часу був внормований постановою Кабміну у 1996 році. І відтоді ми переводимо стрілки годинників двічі на рік: у кінці березня - на годину вперед, у кінці жовтня - на годину назад. Законопроєкт №4201 від 2021 року щодо скасування переведення годинників так і не був ухвалений ВРУ.

Наразі Україна переводить годинники, як і ще 72 країни світу. Утримуються від цієї практики 6 країн: Ісландія, Казахстан, Грузія, Японія, рф та білорусь.

► Європарламент підтримав рішення про скасування сезонної зміни часу у 2019 році. Завершити переведення годинників у країнах ЄС планувалося у 2021 році, проте через пандемію COVID-19 довелося відкласти рішення.

Підсумовуючи вищесказане, у 2024 році українці знову переходитимуть на літній час, а тому 31 березня потрібно буде перевести стрілки своїх годинників на годину вперед.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також вже скоро на нас чекає День весняного рівнодення. Коли саме воно наступить та як його святкувати - читайте у цій статті .