Переведення годинника на літній час 2024: є одне важливе уточнення

Важливо знати
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Дівчина спить серед годинників, фото
Фото: zaborona.com

Експерти розповіли, чим небезпечне переведення годинників на літній час

Вже цього місяця ми знову переводитимемо годинники - цього разу на літній час. На жаль, для людського організму це непросте випробування.

Попри те, що питання про скасування переведення годинників підіймалося вже неодноразово, кінцевого рішення так і не було ухвалено. А тому ми робитимемо це й надалі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Так, перехід з зимового на літній час в Україні здійснюється в останню неділю березня. У 2024 році переведення годинників відбудеться в останній календарний день місяця. Це означає, що 31 березня о 3 годині ночі годинник “перестрибне” на одну годину часу вперед.

Більшість сучасних електронних пристроїв мають опцію сезонної зміни часу, а тому час в них зміниться автоматично. А ось на старій електроніці та механічних пристроях доведеться робити це вручну.

Що кажуть експерти

Перехід на літній час дається людині важче, ніж на зимовий. Це пов’язано з годиною сну, яку восени додають, а навесні - “забирають”.

Зокрема, через зміну звичного режиму наш організм вимушений швидко входити в новий графік, що призводить до збільшення стресу, погіршення сну, зниженню імунітету та погіршення роботи серцево-судинної системи.

Тож у перші дні після переходу на літній час збільшується відсоток нещасних випадків, ДТП тощо. Зокрема, результати досліджень американських вчених підтверджують , що переведення годинника на годину вперед асоціюється зі зростанням ризику серцевих нападів на 20-24% у наступні кілька днів.

Також своїми висновками ділиться й професор неврології та педіатрії університету Вандербільта Бет Енн Малоу, яка вивчала плюси та мінуси переведення годинників понад 5 років. Про це пише УНІАН.

Мені та багатьом моїм колегам стало зрозуміло, що перехід на літній час кожної весни впливає на здоров’я відразу після переведення годинників, а також протягом майже восьми місяців,
- зазначила Малоу.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Тож точно не буде зайвим почати корегувати сон ще до переходу на літній час. Як зазначила терапевт-кардіолог Вікторія Форосенко в розмові з BBC News Україна, для цього “намагайтеся десь за тиждень до переведення годинника раніше на 15 хвилин лягати спати та раніше вставати”.

Також раніше ми писали про те, якою буде погода у березні. Дізнайтеся, що готує нам перший місяць весни - у цій статті .