21 факт про людей зі синдромом Дауна, який варто знати кожному

Важливо знати
570
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Журналістка

Синдром Дауна, фото
Фото: freepik.com

Синдром Дауна — це не хвороба

Сьогодні, 21 березня, увесь світ відзначає День людей з синдромом Дауна. Цю дату затвердила Всесвітня організація охорони здоров'я. Колись ми вже розповідали вам про успішних людей , з цією особливістю, з яких варто брати приклад, а в цьому матеріалі поділимось 21 фактом про людей зі синдромом Дауна, які варто знати

21 факт про людей зі синдромом Дауна

Синдром Дауна — генетична аномалія, зумовлена наявністю додаткової хромосоми у 21-й парі. Це не хвороба, а хромосомна аномалія, яка може бути або повною (трисомія 21), або частковою (внаслідок транслокації).

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

До середини XX століття причини синдрому Дауна залишалися невідомими. Але був відомий зв'язок між ймовірністю народження дітей з синдромом Дауна та віком матері, а також тим, що до нього схильні представники всіх рас.

Ймовірність народження дитини з синдромом Дауна зростає з віком матері: до 25 років — 1/1400, до 30 років — 1/1000, до 35 років — 1/350, до 42 років — 1/60, а до 49 років — 1/12. Більшість (80%) всіх дітей з синдромом Дауна народжуються у молодих жінок до 30 років.

Дослідження, проведене вченими Університету міста Майсор (Індія), виявило чотири фактори, що впливають на ймовірність синдрому Дауна у дитини. Це вік матері, вік батька, родинні зв'язки, а також вік бабусі по материнській лінії. Останній фактор виявився найважливішим.

У 1959 році Жером Лежен встановив, що синдром Дауна виникає через трисомію 21-ї хромосоми.

Завдяки прогресу медицини та збільшенню уваги науковців до проблем людей з синдромом Дауна, тривалість їхнього життя значно зросла. Нині вона складає 60-65 років.

Люди з синдромом Дауна мають вищий ризик ранньої смерті, часто пов'язаної з проблемами серця або інфекціями. Проте після покращення медичної допомоги тривалість їхнього життя зросла.

Через доброзичливість та відкритість діти з синдромом Дауна отримали прізвисько "сонячні".

Ці люди — візуалізатори. 80% інформації вони сприймають очима.

Англійський лікар Джон Ленґдон Даун вперше описав і характеризував синдром у 1862 році.

За даними ВООЗ, у світі з синдромом Дауна народжується приблизно кожне 700-те немовля (140 дітей на 100 тисяч живонароджених), причому це співвідношення різне для різних країн. Генетичний збій відбувається незалежно від стилю життя батьків, їхнього здоров'я, звичок і освіти.

У Швеції від 5 до 15% дітей із синдромом Дауна ходять до звичайних шкіл. Деякі з них закінчують середню школу, але більшість — ні. У США близько 40% з тих, хто має інтелектуальні вади, закінчили середню школу. Багато з них вміють читати та писати, а деякі навіть здатні на оплачувану роботу. У зрілому віці приблизно 20% в США працюють за гроші. Проте у Швеції менше ніж 1% мають постійну роботу. Багато з них можуть жити напівнезалежно, але часто потребують допомоги з фінансових, медичних та юридичних питань.

Наразі понад 50% людей з синдромом Дауна мають значні проблеми зі слухом, які можуть бути легкими, середніми, важкими або глибокими. Такі проблеми можуть виникати у будь-якому віці. Їх можна успішно лікувати. Постійне аудіологічне спостереження важливе для всіх пацієнтів із синдромом Дауна. Основною причиною значної втрати слуху є хронічний ексудативний отит.

Люди з синдромом Дауна часто стикаються з проблемами зі зором. Аномалії рефракції та косоокість можуть бути присутні з раннього дитинства. Більшість дітей з синдромом Дауна мають зменшену акомодацію. Крім того, вони мають більше шансів на розвиток катаракти та дитячої глаукоми, порівняно з загальною популяцією.

Люди з синдромом Дауна, як правило, більш схильні до захворювань ясен та пародонту, що може призвести до ранньої втрати зубів. Це може бути частково пояснено недостатньою гігієною порожнини рота, але також вказує на ослаблену імунну систему.

Дослідження показали, що люди з синдромом Дауна мають вищий ризик госпіталізації та смертності від COVID-19 в порівнянні з загальною популяцією.

Більшість випадків синдрому Дауна є нерегулярними й зумовлені наявністю додаткової хромосоми 21 (регулярна трисомія 21), але є й інші форми.

В Україні реєструється зменшення кількості новонароджених дітей із синдромом Дауна, що пов'язано з загальним трендом зменшення народжуваності.

Україна розробила клінічний протокол медичної допомоги для людей з синдромом Дауна.

Український фільм "Історія Лізи" відображає життя людей з синдромом Дауна. Він отримав високу оцінку критиків.

Люди з синдромом Дауна можуть брати участь у Спеціальній Олімпіаді та досягати великих успіхів у спорті.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали про те, які права має споживач в Україні. Цю інформацію варто знати кожному!