Викидати чи берегти? Що робити зі шкаралупою від освячених яєць і куди подіти крихти від паски

Езотерика та астрологія
578
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Пасочка та великодні крашанки, фото
Фото: ХОЧУ!

Розповідаємо, як робити правильно

Після Великодня у багатьох людей залишаються фарбовані яйця та пасочки. Що ж робити з цими продуктами, які були освячені в церкві — викидати їх чи зберігати? Про це розповідаємо у нашому матеріалі.

На Великдень існують певні традиції та церковні правила, яких варто дотримуватись. Так, багато хто знає, що потрібно пекти паски та фарбувати яйця, а потім освячувати їх в храмі. Але що ж робити з залишками пасхальних страв після свята? Відповіддю поділились на порталі " Сім’я і дім ".

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що робити з яєчною шкаралупою після Великодня?

Великодні яйця, фото
Хочу!

Традиційно, крихти з паски та шкаралупа від великодніх яєць збираються на одну тарілку. Вважається, що ці залишки не можуть бути викинуті в сміття, бо вони святі. У церкві також ставляться до цих залишків з особливою повагою. Однак священники кажуть, що їх не обов'язково зберігати, а можна спалити або закопати в землю, поза зоною пішохідного руху.

Раніше наші предки шкаралупу від освячених яєць використовували як захисний оберіг від бід та хвороб. Її подрібнювали пальцями та складали в маленький мішечок із бавовняної тканини червоного кольору, який потім укладали під подушки або вішали біля входу в будинок.

Також шкаралупу великодніх яєць кладуть у голову хворого на ліжку — люди вірять, що це допомагає одужати.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що робити з крихтами від паски?

Великодня паска, фото
Хочу!

В Україні існує традиція шанобливо ставитися до будь-якого виду хліба, а до пасок — особливо. Тому крихти від великодньої випічки не слід викидати у смітник, навіть якщо вони не були освячені. Найкраще зібрати їх та віддати птахам.

Та варто зазначити, що збирання крихт з великоднього столу є радше народною традицією, а не релігійним правилом.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми розповідали, що треба з’їсти першим на Великдень. Згідно з народними прикметами, зробивши саме так, будете здорові та щасливі весь наступний рік!