Карпатські багатства: гриби та ягоди для гурманів

Відпочинок і подорожі
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Українські Карпати, фото
Фото: facebook.com/tur365official/

Коли варто поїхати в Карпати цього року

Аромат грибної юшки, соковитість лісової суниці та лохини варто відчути самому. Гурманські експедиції до Карпат відрізняються: посиденьки в автентичних колибах, дегустації гуцульської кухні біля ватри, колекції крафтових лекварів та чаїв, прогулянки лісовою стежкою з кошиком, що наповненим дарунками природи. Спробуємо смак карпатських лісових скарбів?

Подорож гурманів до Карпат

Первоцвіти у Карпатах, фото
Фото: instagram.com/tur365hotels_official/

Туристи в Карпатах раптово згадують архаїчні навички збирання, переживають гострі відчуття азартного полювання на їжу. Гості готелів 4* мережі “Відпочинок 365” у Трускавці та Ворохті можуть відвідати карпатські ліси та полонини під час прогулянок та екскурсій.

Кожен день групи учасників програм “Відпочинок 365” за системою все включено відправляються на екомаршрути різного ступеня складності: до озера Синевир чи Несамовитого, водоспадів Шипіт чи Женецький Гук, на полонини Чорногорського стилю або до гірських вершин. По дорозі – галявини з лісовими ягодами та грибами, альпійські трави, кришталева вода джерел. Вартість екскурсій включена у ціну туру.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Коли в Карпатах гриби шукати

Відпочинок у Карпатах - туристичний похід в ліс, фото
Фото: facebook.com/tur365official/

Після короткої літньої зливи мешканці карпатських сіл раптово розчиняються в чагарниках буків і смерек: йде тихе полювання за лісовим золотом – грибами. У Карпатах понад 300 видів грибів, лише 26 з них неїстівні. Для горців ліс – єдиний живий організм, вони акуратно викрутять війт (білий гриб) без шкоди для міцелію, з повагою подякують велетню боровику за милість бути знайденим тут і зараз.

У свіжому вигляді веганський аналог м'яса куштують поблизу карпатських лісів. З травня по листопад включіть до персонального гурманського списку страви з локальними сезонними грибами:

  • травневі сироїжки, або на місцевому діалекті підпеньки;

  • підберезники збирають на початку червня;

  • білі гриби, лисички, вовнянки, грузді, печериці другої грибної хвилі шукають на стику червня та липня;

  • трюфелі (хруплі гуцульською), боровики, опеньки, маслюки, рижики третьої хвилі з'являються восени, після жовтизни на листах берез;

  • зимові опеньки з шапочками кольору іржі, воліють укриватися першим снігом.

Кліматичні аномалії в Карпатах не рідкість: у середині січня 2002 року жителі Східниці ласували свіжими маслюками, а 1984 року боровики пробили сніговий покрив на Різдво.

Коли в Карпатах час збору ягід

Дивовижні краєвиди у Карпатах, вид зверху - фото
Фото: facebook.com/tur365official/

Особливість карпатських гір – магічне поєднання сезонів; чим вище, тим пізніше з'являються дикорослі ягоди. На сонячних схилах у підніжжя гір лісову суницю збирають на початку червня, на високогір'ї – у серпні. Основний ягідний сезон Карпат стартує у середині червня та закінчується у жовтні.

Якими дикорослими ягодами туристи в Карпатах ласують з користю для здоров'я:

  • суниця лісова у свіжому вигляді корисна при діабеті та аутоімунних захворюваннях;

  • чорниця (у карпатських діалектах яфіна, афіна) ефективно підвищує гостроту зору;

  • ожина -має бактерицидні властивості, показана при нервових розладах;

  • малина – класичний засіб при застудах та ГРВІ;

  • калина – очищає кров, зміцнює імунітет;

  • журавлина (журавлика, багенка, жаровиця) – карпатські родзинки, жарознижувальне;

  • глід – застосовують для лікування захворювань серця, потужний антигістамін;

  • водянка чорна – справляється із дисбактеріозом;

  • буяхи (лохина, голубиця) – виводить радіоактивні елементи та токсини з організму;

  • брусниця (гогоці, кам'янка, борівка) – допомагає при запаленнях суглобів, має унікальну комбінацію корисних органічних кислот;

  • шипшина – природний антибіотик та антиоксидант;

  • ялівець – унікальна шишкоягода, місцева пряність, основа настоянок.

Під час прогулянки карпатським лісом на висоті 200-500 метрів над рівнем моря легко виявити зарості терну та ліщини; зібрати їстівні каштани, характерні середземноморського клімату. Цілющі чаї, сушені ягоди – невід'ємна частина асортименту сувенірних ринків на карпатських та закарпатських курортах. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Під час екскурсій компанії “Відпочинок 365” є шанс створити власний вітамінний запас із бездоганними екологічними характеристиками. Щодня Карпати дарують яскраві гурманські враження. Потрібен відпочинок із користю? Вам у Карпати.