Меттью Перрі: досьє на Чендлера Бінга, який став другом для мільйонів глядачів

Досьє
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Меттью Перрі - американський актор, володар премії Гільдії кіноакторів, найвідоміший за роль Чендлера Бінга в культовому серіалі "Друзі". Нещодавно Меттью Перрі пішов із життя . Новина про передчасну смерть актора шокувала багатьох шанувальників Чендлера Бінга. Редакція Хочу публікувати досьє на улюбленого актора мільйонів. У ньому — біографія Меттью Перрі, подробиці особистого життя та цікаві факти.

Професія:  актор
Дата народження:  19 серпня 1969 року
Місце народження:  Массачусетс, США
Найкращі роботи:  "Друзі", "Дев'ять ярдів"
Нагороди:  премії Гільдії кіноакторів
Соц мережі:   InstagramFacebookX

Біографія Меттью Перрі

Меттью Перрі: досьє на Чендлера Бінга, який став другом для мільйонів глядачів - фото №1

Меттью Ленгфорд Перрі народився 19 серпня 1969 року в містечку Вільямстаун, штат Массачусетс. Ріс із мамою, Сюзанною Ленгфорд, — батько, актор Джон Беннетт Перрі, пішов із сім'ї, коли Меттью був ще немовлям.

Після розлучення з Джоном Беннетом, Сюзанна разом з Меттью переїхала в Оттаву, Канада. Там мати актора працювала речником прем'єр-міністра Канади П'єра Трюдо, а потім знову вийшла заміж. Батьківщиною Меттью став Кіт Моррісон, кореспондент програми Dateline каналу NBC. У 15 років Меттью Перрі переїхав до Лос-Анджелеса до батька.

Меттью Перрі: досьє на Чендлера Бінга, який став другом для мільйонів глядачів - фото №2

Підлітком Меттью захоплювався тенісом та акторською майстерністю. У 13 років він навіть входив до національного рейтингу тенісистів Канади. А у старшій школі він отримав свою першу роль у кіно — зіграв другорядного персонажа у фільмі "Ніч із життя Джиммі Рірдона". Партнером зі знімального майданчика Перрі був Рівер Фенікс.

Меттью Перрі: досьє на Чендлера Бінга, який став другом для мільйонів глядачів - фото №3

У вересні 1987 року Перрі знявся у своєму першому ситкомі "Другий шанс". У шоу була фантастична передумова: Кіл Мартін людину, яка вмирає та отримує шанс повернутися, щоб стати наставником молодшої версії себе, яку грав Перрі. Пізніше шоу було перероблено, від Мартіна відмовилися та зосередили увагу на підліткових пригодах персонажа Перрі. Попри новий напрямок та нову назву "Хлопчики будуть хлопчиками", ситкому не вдалося залучити достатньо глядачів, щоб залишатися в ефірі. Після закриття серіалу Перрі отримав ряд невеликих ролей і з'являвся гостем у ТВ-програмах.

Меттью Перрі: досьє на Чендлера Бінга, який став другом для мільйонів глядачів - фото №4

Пізніше в житті Меттью Перрі з'явився ситком " Друзі ", який став одним із найпопулярніших серіалів усіх часів. Перрі зіграв дотепного і саркастичного Чендлера Бінга, який жив у квартирі з актором-початківцем на ім'я Джоуї (Мет Леблан) і був давнім другом Росса (Девід Швіммер). А згодом став хлопцем (а потім і чоловіком) Моніки Геллар (Кортні Кокс). За час свого існування «Друзі» були номіновані на 62 премії "Еммі", включаючи нагороду Перрі у 2002 році за найкращу чоловічу роль у комедійному серіалі.

Меттью Перрі: досьє на Чендлера Бінга, який став другом для мільйонів глядачів - фото №5

Паралельно з "Друзями" Перрі знімався у фільмах. Найбільш успішними стали "Дев'ять ярдів" та "Десять ярдів".

Меттью Перрі: досьє на Чендлера Бінга, який став другом для мільйонів глядачів - фото №6

Під час зйомок "Друзів" Перрі боровся із пристрастю до алкоголю та вікодином (рецептурне знеболювальне). 1997 року він пройшов курс реабілітації для залежних, 2001 року — ще один. Його залежність рецидивувала, і зірка за своє життя ще кілька разів лікувалась у реабілітаційному центрі.

У своїй книзі " Друзі, коханці і велика колотнеча ", що вийшла 2022 року, Перрі написав, що витратив понад 7 мільйонів доларів, намагаючись стати тверезим, і відвідав реабілітаційний центр щонайменше 15 разів.

Меттью Перрі: досьє на Чендлера Бінга, який став другом для мільйонів глядачів - фото №7

Попри те, що він продовжував боротися, він намагався підтримати й інших залежних людей — виступав за реформу суду у справах про наркотики та на якийсь час перетворив свій будинок на Малібу на притулок для тверезих чоловіків. Назвав він його Perry House.

Після завершення роботи на "Друзями" Меттью Перрі знявся у фільмі "Історія Рона Кларка", який приніс йому номінації на "Еммі" та "Золотий глобус". Пізніше були інші проєкти. Наприклад, фільм "Знову 17", де партнером Меттью Перрі став Зак Ефрон. Крім того, Перрі неодноразово з'являвся у юридичній драмі "Хороша дружина". А однією з останніх ролей Перрі була роль Теда Кеннеді у серіалі "Кеннеді після Камелота".

Меттью Перрі: досьє на Чендлера Бінга, який став другом для мільйонів глядачів - фото №8

Залежність актора спровокувала низку супутніх проблем зі здоров'ям. 2000 року Перрі госпіталізували з панкреатитом. А влітку 2018 року 49-річного актора терміново доправили до лікарні з перфорацією шлунково-кишкового тракту. Пізніше у своїй книзі він розповів, що через розрив товстої кишки, спричинений зловживанням опіоїдами, йому довелося боротися за своє життя. Меттью Перрі перебував у лікарні п'ять місяців, був підключений до апарату життєзабезпечення та провів два тижні у комі. Для того, щоб одужати, актору довелося перенести як мінімум 14 операцій та використовувати калоприймач.

Меттью Перрі: досьє на Чендлера Бінга, який став другом для мільйонів глядачів - фото №9

28 жовтня 2023 року Меттью Перрі помер. Тіло 54-річного актора виявили гідромасажною ванною в його будинку в Лос-Анджелесі. Джерела повідомляли, що на місці події не було виявлено жодних наркотиків.

Особисте життя Меттью Перрі

Меттью Перрі: досьє на Чендлера Бінга, який став другом для мільйонів глядачів - фото №10

Перрі ніколи не був одружений, хоча одного разу був близьким до цього. У листопаді 2020 року актор побрався з Моллі Гурвіц. Однак у травні 2021 року пара оголосила про своє розставання.

Меттью Перрі: досьє на Чендлера Бінга, який став другом для мільйонів глядачів - фото №11

До відносин з Гурвіц Перрі зустрічався Ліззі Каплан та Джулією Робертс. Він також був у стосунках із Джеймі Тарсес, Рейчел Данн та телепродюсеркою Габріель Аллан.

Меттью Перрі: досьє на Чендлера Бінга, який став другом для мільйонів глядачів - фото №12

Також Перрі був близький з Лорен Грем, хоча вона сказала, що вони ніколи не зустрічалися.

Цікаві факти про Меттью Перрі

Меттью Перрі: досьє на Чендлера Бінга, який став другом для мільйонів глядачів - фото №13
  • Батько Меттью Перрі, Джон Беннетт Перрі, був успішним актором і в певний момент носив звання найкрасивішого чоловіка у світі. Також батько Меттью знімався у рекламі Old Spice.

  • Метью навчався в державній школі Роккліфф-Парк і потоваришував із однокурсником — Джастіном Трюдо, нинішнім прем'єр-міністром Канади.

  • Через брак уваги в дитинстві, Перрі дуже рано почав курити, красти і битися з однолітками. Якось навіть побився з Джастіном Трюдо.

  • Меттью Перрі був закоханий у Дженніфер Еністон. Але актриса не виявляла почуттів, тому актор так і не почав за нею доглядати.

  • Актор розлучився з Джулією Робертс тому, що боявся, що вона надто хороша для нього.