"20 днів у Маріуполі" приніс Україні перший Оскар: як на це відреагували у Мережі

Новини шоубізнесу
2 387
Юлія Кацаєва

Юлія Кацаєва

Заступниця головного редактора

“20 днів у Маріуполі” отримав Оскар
Фото: Getty Images

Усі без виключення дякують Мстиславу Чернову за документальний проєкт, який показав правду російської агресії

Перший Оскар, завойований українською командою, став не тільки насправжки історичною подією , а ще й черговою можливістю нагадати суспільству, що змушений переживати український народ, якому не пощастило зі східними сусідами. Під час вручення премії режисер “20 днів у Маріуполі” Мстислав Чернов зміг обʼєднати парадоксальні речі.Митець зазначив що тримати статуетку в руках — велика честь для нього, однак водночас він волів, аби цієї документальної стрічки ніколи б не існувало. А все тому, що вона є черговим доказом того, що вже два роки українці живуть в умовах широкомасштабної війни, десять років протистоять агресії рф та вже не перше сторіччя виборюють свою незалежність від московитів.

І все ж, зараз ми живемо у такий час, коли представляти нашу країну на увесь світ можуть не стрічки про кохання, дружбу, чи наукові відкриття, а болісні докази російської агресії. Бо ж окрім того, що видатний кореспондент та режисер зміг наочно показати хід війни, Мстислав Чернов ще й вкотре нагадав міжнародній спільноті, що російська агресія досі не повалена.

За це ми разом із тисячами українців дякуємо Мстиславу Чернову і сподіваємося, що наступний Оскар Україні принесе стрічка про перемогу. Втім, українські знаменитості теж не залишилися осторонь такої події та вже поділилися своїми емоціями.

Наталія Могилевська

Кожного року влітку моя родина приїжджала до Маріуполя, до мого улюбленого дитячого моря по коліна і будиночку із трояндами в садочку. З дядею не було зв'язку півтора місяця. Потім два снаряди влетіли в той будинок. Його дістали сусіди лише через два тижні. І на подвір'ї в тих трояндах його поховали. А Калина, з його голодними і пораненими на заводі, і його дружиною і синочком, яких він просив мене не залишати, якщо його не стане, просив, але навіть не пам'ятає того, бо не спали тижнями , бо мурахами лікували загоєння на ранах друзів…Я маю особисту гордість за цей "Оскар". Але нічого крім сліз і болі. Нас не захистили, хоча могли… Я не знаю, чи змінить цей "Оскар" ставлення і свідомість. Вічна пам'ять всім загиблим у Маріуполі,
— висловилася співачка.

Раміна Есхакзай

Вперше в історії України "Оскар" за стрічку, яку режисер волів би не знімати, "20 днів у Маріуполі". Дякую режисеру Мстиславу Чернову, Євгену Малолєтці та Василісі Степаненко за сміливість. Завдяки вам весь світ дізнався, як російська армія знищувала українців у Маріуполі. Перемагають сміливі!
— коментує Раміна.
“20 днів у Маріуполі” отримав Оскар
Фото: Getty Images

Дзідзьо

Історична подія! "20 днів у Маріуполі" здобув перший "Оскар" для України!
— відреагував артист.

Андрій Бєдняков

Перший "Оскар" в історії України. Важкий "Оскар". Важливий "Оскар". Безмежно вдячний авторам фільму за те, що документували все, що відбувалося. Документували те, що росія так хотіла приховати. Дякую за те, що весь світ побачив злочини росії в моєму рідному місті. Це ще одна нагода перед усім цивілізованим світом нагадати про те, що війна триває. І що нам потрібна підтримка і допомога. Слава Україні!
— написав ведучий.

Христина Решетнік

Перший "Оскар" в історії України за фільм "20 днів в Маріуполі". Чудова промова режисера Мстислава Чернова: "Я перший режисер в історії, який би сказав, що краще, щоб цього фільму не було…". Справді, краще б не було нападу сусідів на Україну, краще б не було цього свавілля, сотень тисяч смертей українців, краще б це був просто вигаданий нереалістичний сюжет, але ж ні - це жахлива картина нашої реальності. Але віра в перемогу сьогодні стала ще сильнішою. Добро завжди перемагає темряву! Дякуємо ЗСУ за те, що щодня нам це демонструють!
— написала дружина Григорія Решетніка.

Нагадаємо, нещодавно неочікувано зʼясувалося, що “20 днів у Маріуполі” — не перший Оскар для України . Виявилося, що колись цю премію отримав українець із Керчі, Анатолій Кокуш.