Неочікувано з'ясувалося, що "20 днів у Маріуполі" — це не перший "Оскар" для України: що про це відомо

Новини культури
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Оскар 2024, фото
Getty Images

В Мережі пишуть, що Україні на "Оскарі" вже двічі приносив чоловік з Криму

96-та церемонія вручення "Оскара" назавжди ввійде в історію України як день, коли наша країна здобула першу перемогу в історії своєї незалежності на цій престижній кінопремії. Фільм "20 днів у Маріуполі" виграв у номінації "Найкращий документальний фільм", а його режисер Мстислав Чернов знову розповів світу про російський терор і руйнівну війну на батьківщині зі сцени.

Тим часом в мережі згадали, що вже у 2006 році українець із Керчі, Анатолій Кокуш, отримав два "Оскара" у номінації "Інженерно-технічний приз". Ці нагороди вручають за досягнення, які відображають високий рівень інженерної майстерності та мають важливе значення для розвитку індустрії. Кокуш працював на кіностудії ім. Довженка у Києві та отримав дві нагороди за свої винаходи.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Хоча "Оскар" у категорії "Інженерно-технічний приз" може бути менш відомим, ніж інші, проте інновації українця в Голлівуді відіграли значну роль у створенні кінематографічних шедеврів. Кокуш є творцем операторських кранів серії "Каскад" і співрозробником гіростабілізованого операторського крана "Авторобот", які допомогли зняти деякі з найвідоміших сцен у світовому кіно, таких як з "Титаніка".

Анатлоій Кокуш, фото
Анатлоій Кокуш, фото: obozrevatel.com

Звісно, не можна сказати, що нагорода, яку отримав Кокуш — це перший "Оскар" для України, однак його вклад в кіно є не менш важливим. До речі, у 2020 році Анатолія Кокуша внесли до Національного реєстру рекордів України, а у 2021 році був випущений документальний фільм "Кокуш. U.Crane" ("Одержимість") режисерів Світлани Соколенко та Андрія Зажарського.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також не обійшлося без скандалів. На премії вирішили згадати про Росію та показати відео про Навального .