Знімав в Сирії, Білорусії та Маріуполі: 10 цікавих фактів про Мстислава Чернова, який приніс перший "Оскар" Україні

Зірки
1 753
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Мстислав Чернов, фото
Getty Images

Що потрібно знати про видатного кореспондента та режисера, який прославив нашу країну на весь світ

Фільм "20 днів у Маріуполі" українського режисера Мстислава Чернова був нагороджений "Оскаром" у номінації "Найкращий повнометражний документальний фільм". Автор цієї стрічки вже не перший рік фільмує жахіття війни в різних куточках світу та має у своїй біографії чимало цікавих фактів.

10 цікавих фактів про Мстислава Чернова

Мстислав Чернов, фото
Getty Images

Мстислав Чернов народився в Харкові у 1985 році. Йому 39 років.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Свою кар'єру фотографа він розпочав у 2005 році, працюючи в місцевому інформаційному агентстві MediaPort. У 2008 році він отримав першу премію на місцевій фотовиставці "Харків. Місто очима городян". Того ж року відбулася його перша персональна виставка фотографій під назвою "Musica per somnia".

З 2008 року Мстислав співпрацював із міжнародним проєктом "Дітям Чорнобиля" та Novick Cardiac Alliance, фотографуючи операції на серці. У 2012 році він жив та працював у Камбоджі, зосереджуючись на місцевих культурних та медичних проєктах.

Режисер Мстислав Чернов, фото
facebook.com/MstyslavChe

У 2013 році творчість Мстислава отримала національне визнання. Його фотографії принесли йому перше місце в українському конкурсі "Фотограф року" в номінації "Документальна фотографія". 

Чернов знімав жахіття війни в різних куточках світу. Працював він в Іраку, Сирії, секторі Газа, Франції, Гонконгу. Звісно великий шмат роботи Мстислав віддав Україні.

У 2014 році Чернова поранили на Майдані Незалежності. Під час того, як Мстислав фільмував історичні події, на нього здійснили напад силовики та пошкодили йому руку.

Мстислава було поранено у 2014 році на Майдані Незалежності в Києві під час Революції Гідності.

Чернов багато працював на сході України. Зокрема він першим опублікував світлини з місця падіння Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines.

У 2020 році Мстислав був затриманий під час протестів в Білорусії проти режиму Олександра Лукашенка. Тоді українського фотографа білоруські правоохоронці відлупцювали до втрати свідомості.

Мстислав Чернов, картинка
facebook.com/MstyslavChe

Під час повномасштабної війни Мстислав зробив чимало кадрів, від яких крається серце. Він знімав російські злочини на сході, в Харкові, Запоріжжі, Херсоні та багатьох гарячих точках України, ризикуючи своїм життям.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Варто зазначити, що глядачам "Оскару" запам’ятався не тільки фільм Мстислава Чернова, а його промова. Дізнайтеся, що сказав зі сцени режисер, отримуючи цю престижну нагороду.