"Поле" – це копродакшен": як Новий канал знімав всесвітньо відомий проект. ЕКСКЛЮЗИВ ХОЧУ

Новини ТВ-шоу
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Фото зі зйомок квіз-шоу “Поле” на Новому каналі
Фото: пресслужба Нового каналу

Вікторину The Floor, яка є оригінальною версією “Поля”, вже транслюють у Франції, Іспанії, Італії та США

7 березня глядачі Нового каналу побачили перший випуск квіз-шоу “Поле”. Створений у тісній співпраці з нідерландською телекомпанією Talpa, проєкт підкорив масштабними декораціями, небанальними запитаннями та історіями учасників. Але як формат потрапив до Нового каналу? Про це ексклюзивно для Хочу! розповіла директорка студії Starlight Media Олена Антонова.

За її словами, після початку повномасштабного вторгнення засновник нідерландської телекомпанії Talpa Джон де Мол вирішив підтримати медіаіндустрію України та українців, які перебували у Нідерландах. Так і почалася історія створення проєкту.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Квіз-шоу “Поле”, що виходить на Новому каналі
Квіз-шоу “Поле” на “Новому каналі”. Фото: пресслужба телеканалу
На той момент Марина Чікаловець, яка раніше працювала на Новому, працевлаштувалася у відділ продажів Talpa й запропонувала до співпраці канал. Тоді ж в Америці та ще кількох країнах успішно стартував формат The Floor. В них у величезному павільйоні була побудована декорація, де знімали шоу для Нідерландів. І вони запропонували: якщо Новий канал долучиться до виробництва, то можна створити копродакшен, де українська команда відповідатиме за творчу частину – редактуру, написання всіх запитань, аби вони були зрозумілі нашій аудиторії, кастинг, монтаж. Talpa ж надала декорації, павільйон, частково, але досить суттєво – команду: всі працівники студії (оператори, інженери, світло, звук, режисер пересувної телевізійної студії) були наймані Talpa.
— ділиться Олена Антонова.

З боку Нового каналу над цим проєктом працювала невелика творча команда. Телеканал сам оплачував логістику: на його плечі лягли перельоти, проживання і зарплати української команди.

У Нідерландах ми знайшли наших колег-телевізійниць, які опинились там через війну. Вони закривали частину офлайн-кастингу в офісі Talpa. Новий канал погодився, попри те, що терміни були дуже обмежені – 1,5 місяця на розгортання проекту, а це дуже швидко, враховуючи складний кастинг і міжнародну команду. Все вийшло лише завдяки професіоналізму та великому бажанню створити українське “Поле”,
— зізнається директорка студії SLM.

Попри витрати на виробництво, потрібно було також спонсорувати великий грошовий приз переможця “Поля”. Йдеться про 400 тис. грн, які, за правилами гри, забирає одна людина.

Тут, за словами Антонової, теж був мікс: частина грошей на цей приз була від Нового каналу, а частина – від Talpa:

Коли ми рахували бюджети, розуміли, що виходить трохи більше, ніж ми розраховували спочатку, а грошей було обмаль. І нідерландці вирішили додати зі свого бюджету, щоб приз був суттєвим. І це — попри те, що вони дуже педантичні щодо грошей. Але працівники Talpa віддивлялися наші кастинги, і їх вразили відповіді майбутніх учасників. Наприклад, на запитання “На що ви витратите гроші?”, на яке в інших країнах, де суми виграшу значно більші, зазвичай кажуть: “Поїду на Мальдіви”, “Куплю літак” чи ще щось, наші учасники щиро відповідали: “Передам на ЗСУ”, “Куплю дрони, бо брат служить” тощо,
— каже Олена Антонова.

І додає, що в усіх наших учасників власні історії: у когось тато або брат воює, хтось втратив майно або родичі лишились на окупованих територіях. І нідерландці були цим шоковані.

Команда квіз-шоу “Поле” на Новому каналі
Нове квіз-шоу “Поле”. Фото: пресслужба телеканалу
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також вона впевнена, що тим, хто був змушений покинути Україну, важко жити за кордоном як фізично, так і психологічно. Більшість з цих людей зазнали втрат, вони дуже сумують за рідними й за рідним домом. За кордоном вони переважно працюють і передають гроші в Україну.

На мій погляд, ми не маємо хейтити одне одного! Не повинні створювати прірву між тими, хто лишився тут, і тими, хто виїхав. Навпаки, нам потрібно підтримувати одне одного й обʼєднуватися!
— закликає Антонова.

Квіз-шоу “Поле” виходить на Новому каналі щочетверга о 20:00. Ведучий шоу — Фіма Константиновський.

Довідка:

The Floor – це формат вікторини, який розробила Talpa Studios. Шоу транслюють у Франції, Іспанії, Румунії, Німеччині, Італії та США. За правилами, у The Floor беруть участь 100 гравців. Вони змагаються у квіз-дуелях на гігантській світлодіодній підлозі, розділеній на 100 квадратів. Кожне з цих полів представляє різні категорії: від “Відомих спортсменів” і “Голлівудських акторів” до “Культових будівель” і “Ссавців”. Учасник кидає виклик сусідньому супернику на квіз-дуель саме в тій категорії, на якій розуміється найкраще. Вони обидва відповідають на запитання з обраної теми. Переможець поєдинку захоплює поле іншого гравця, а той, хто програв, вибуває з гри. Учасник, який займе всі поля, виграє великий грошовий приз. В українській версії шоу це 400 тис. грн.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, 4 березня на Новому каналі стартувало шоу “Розсміши коміка по-новому”. Розповідаємо, як відбувався відбір учасників популярного українського шоу.