Чи потрібно розігрівати духовку заздалегідь: непорушне правило поколінь кухарів

Їжа
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Чимало рецептів випічки починаються з поради увімкнути духовку. Також ми розповідали про хитрий лайфхак зі сковорідкою .

Важливо, щоб до моменту, коли всередину потраплять продукти, температура досягла потрібного значення. Це правило є непорушним для професійних кухарів, і є на те кілька причин. Про них розповіли на Ukr.Media .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

По-перше, жар впливає на смак і консистенцію страви. Наприклад, хліб, який випікається в холодній духовці, не підніметься так добре, як у гарячій. Це пов'язано з тим, що в холодній духовці не утворюється пара, яка необхідна для повільнішого формування скоринки. Тісто, виростаючи, не зустрічає перепони у вигляді скоринки, яка надто швидко утворилася.

По-друге, швидке занурення в гарячу духовку дає змогу утворитися апетитній карамельній скоринці на м'ясі. Це пов'язано з тим, що при швидкому нагріванні поверхня м'яса утворює скоринку, яка не дозволяє сокам витікати.

По-третє, миттєвий тепловий імпульс запускає хімічні процеси у страві й дає змогу їм проходити рівномірно. Наприклад, при випіканні тіста, миттєвий нагрів сприяє рівномірному розподілу вологи і повітря всередині тіста.

Нарешті, якщо не розігріти духовку до того, як поставити в неї страву, то час приготування збільшиться на цей період. Це пов'язано з тим, що духовці потрібно буде нагрітися до потрібної температури, перш ніж вона зможе розпочати процес приготування страви.

Як правильно розігріти духовку

Щоб правильно розігріти духовку, її потрібно увімкнути за 15 хвилин до того, як поставити в неї їжу. Цей час достатній для того, щоб температура розподілилася всередині духовки рівномірно і навіть товсте деко прогрілося.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

При цьому зайві предмети з духовки варто прибрати. Річ у тім, що решітки, дека та інше забирають на себе частину тепла, тому воно може розподілятись нерівномірно. Також ми розповідали, як прибрати запах з харчових контейнерів, що зберігаються на кухні.