Сірий чи червоний: який фарш варто купувати насправді

Їжа
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, як правильно заморожувати та розморожувати фарш. Тепер ділимось порадами щодо його вибору.

Колір м'яса не завжди свідчить про його свіжість. Ми звикли вважати, що червоний колір – ознака свіжого м'яса, а сірий – ознаки псування. Втім, це не завжди так. Розповідаємо про це разом із порталом ukr.media .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Колір м'яса залежить від хімічних реакцій, що відбуваються в ньому. І це рідко має щось спільне з його смаком або якістю.

Червоний колір м'яса свідчить про високий вміст кисню. Сірий колір виникає внаслідок реакції міоглобіну, який утворює сірі пігменти. М'ясний фарш може мати гарний червоний колір зовні, але сіро-коричневе ядро всередині. Це пов'язано з браком кисню в глибині фаршу. Що ж до упакованого фаршу, то він ще більше схильний до потемніння, адже такий продукт щільно упакований і не має доступу до кисню.

Щоб зробити упакований фарш більш привабливим, виробники часто додають речовини, які зберігають червоний колір м'яса, маскуючи його несвіжість.

Якщо ж фарш має сірий колір, це якраз може бути ознакою того, що м'ясник не додавав нічого зайвого. Звичайно, такий фарш може здатися менш привабливим, але він виявляється якіснішим.

Як перевірити свіжість м'яса

  • Свіже м'ясо має приємний кислуватий запах. Якщо запах неприємний або відсутній, це може бути ознакою псування.

  • Сірий колір не завжди свідчить про псування. Втім, потемніння або плями на м'ясі недопустимі.

  • Свіже м'ясо має бути пружним і не липким. М'яке, слизьке або зморщене м'ясо може бути зіпсованим.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Отже, сірий фарш не завжди свідчить про псування. Не вірте своїм очам і ретельно перевіряйте свіжість м'яса перед покупкою. Також ми розповідали, чому масло набуває неприємного запаху .