Захистимо дітей від кривдників! Всесвітній день запобігання насильству над дітьми 2023

Діти
Дарія Кириленко

Дарія Кириленко

Редактор стрічки новин

Традиційно 19 листопада у світі відзначають День запобігання сексуальній експлуатації дітей, жорстокому поводженню з ними та насильству над ними. Правозахисники та небайдужі активісти черговий раз нагадують, що діти — це не об'єкт знущань.

День запобігання насильству над дітьми започаткував Фонд жіночого світового саміту в 2000 році. Вони акцентували на тому, що потрібно відстоювати права дитини, і в першу чергу виконувати їх.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Щороку дитяче насильство фізичного і психологічного характеру доводить до смерті близько 18 тисяч дітей і серйозно ранить 565 000 осіб. Більшість дітей молодші за 6 років, і майже 80% злочинців — батьки.

Із 2017 року в Україні почав діяти Закон "Про запобігання та протидію домашньому насильству", і з початку 2019 року домашнє насильство в нашій є кримінально караним. Закон передбачає низку послуг та сервісів, які може отримати жертва сімейного насилля, включаючи переселення у безпечне місце, де кривдник не зможе її знайти.

Захистимо дітей від кривдників! Всесвітній день запобігання насильству над дітьми 2023 - фото №1

З початку дії цього Закону Національна поліція України презентувала пілотний проект — бригади швидкого реагування ПОЛІНА, який працює по всій Україні. Правоохоронці реагують на виклики, що стосуються вчинення сімейного насилля.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Окремі послуги надає і Міністерство юстиції. З 2013 року в Україні запрацювала система безоплатної правової допомоги різним категоріям населення, зокрема — постраждалим від домашнього насильства. До того ж в Україні створені та функціонують громадські об’єднання, які готові надати допомогу жертвам будь-яких проявів насильства.

Раніше ми писали про державні та професійні свята в Україні. До вашої уваги — зручний календар визначних дат на листопад 2023 року.

Фото: Pinterest