А ви готові стати татком? Тренерка з батьківства дала важливі поради

Сімейне життя
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Новина про те, що чоловік незабаром стане батьком, може змінити його життя кардинально. Адже бути батьком – особлива роль, яка може викликати радість та страх одночасно. Як бути батьком? До чого готуватись?

Як підготуватися до батьківства: поради від експертки

Для чоловіків, які готуються стати батьками, цілком нормально відчувати тривогу та невпевненість, каже verywellmind.com Аліша Прайс , тренерка з виховання дітей. Вона також ділиться порадами для тих, хто хоче підготуватися до батьківства.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Проведіть дослідження і дізнайтеся більше про те, що на вас чекає

Багато батьків не знають, чого чекати, коли справа стосується виховання дітей і часто бояться невідомого. Боротися з почуттям невпевненості та неуважності може допомогти дослідження про те, як проходить вагітність і як інші люди вирощують дітей.

Майбутнім батькам є багато корисної інформації — книги, подкасти, відео. Завдяки їм можна дізнатися наперед, чого очікувати під час вагітності, пологів та перших років життя дитини.

Будьте активно залучені під час вагітності

Батьківство починається задовго до народження дитини. Новина про вагітність, можливість побачити плід на УЗД та вперше почути серцебиття малюка – ось деякі з основних етапів, яких варто очікувати спочатку.

Як взяти участь у вагітності?

Прайс радить розпочати з повідомлення про вагітність родичам та друзям. Зробити це краще разом. Також варто супроводжувати жінку на прийомах лікаря та УЗД, дізнатися про стадії вагітності, розвиток дитини та зміни, які зазнає жінка у цей період.

Хорошою ідеєю також буде відвідати заняття для вагітних та курси для батьків, вислуховувати страхи та побоювання майбутньої матері та бути чутливим до її потреб та емоцій.

Ім'я майбутньої дитини, підготовка будинку до її появи, спів колискового малюка, який ще тільки розвивається в животі, — все це гарна ідея.

А ви готові стати татком? Тренерка з батьківства дала важливі поради - фото №1

Прийміть факт того, що життя зміниться

Виховання дітей — це постійний обов'язок, який дуже відрізняється від будь-якої іншої ролі, яку чоловік коли-небудь виконував, наприклад, бути сином, братом, другом, студентом чи професіоналом. Досі можна було ставити свої потреби, думки та бажання на перше місце. Проте з появою малюка все зміниться – треба буде відповідати за дитину.

Батьківство змінює людей. Для деяких стати батьком - це перше справжнє розуміння безумовного кохання,

— каже Прайс.

Подумайте про своє дитинство

Під час підготовки до батьківства буває корисно згадати власне дитинство. Це допоможе зрозуміти, яким батьком ви хочете бути для своєї дитини. А усвідомленіший і цілеспрямований підхід до батьківства може допомогти виробити здоровий стиль виховання.

Уявіть, яким батьком ви хочете бути

Перед тим, як стати батьком, варто подумати про те, яким саме батьком хочеться бути — уявити себе татом, уявити себе у різних ситуаціях разом із дитиною.

Візуалізація цих сценаріїв допоможе відчути себе морально підготовленим до цієї ролі.

Не піддавайтеся тиску ґендерних ролей

За словами Прайс, одна з найважчих речей у тому, щоб стати батьком — це невисловлені очікування, які світ покладає на чоловіків у плані фінансового забезпечення.

Бути батьком означає ділитися з дитиною всіма своїми якостями, а не тільки здатністю заробляти на життя. Батьки можуть бути захисниками, вихователями, вчителями та багатьом іншим,

— каже вона.

Прайс рекомендує відмовитися від розповідей про те, що робить людину чоловіком, і від стигми, що оточує людей, які не вписуються у стереотипні гендерні ролі.

Пам'ятайте: виховання дітей – це непросто, і бути не в порядку – це нормально

Хоча виховання дітей приносить радість, воно завжди дається легко. Перший рік може бути особливо важким, оскільки батьки виснажені, перебувають у стресі, позбавлені сну та намагаються подбати про немовля.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Важливо, щоб очікування від батьківства були реалістичними. Майбутнім батькам потрібно бути добрішими до себе і дозволяти собі трохи розслабитися.

Раніше ми розповідали про 5 речей, про які варто знати тим, хто наважився на партнерські пологи . Вони допоможуть майбутнім батькам підготуватися до появи дитини.