Головні кінопрем’єри березня: екранізація книги Кузьми, повернення мисливців за привидами, епічна битва Конга й Годзілли та інше круте кіно

Кадр із фільму “Мисливці на привидів. Крижана історія”, чоловік в окулярах - фото

Ми зібрали 7 головних фільмів березня 2024, які вас можуть зацікавити

Березень виявився не дуже багатим на блокбастери, проте все одно є стрічки на які варто звернути увагу. По-перше, на нас чекає одразу дві цікавих прем’єри українських стрічок – яскрава кулінарна історія про старовинну книгу рецептів та розвеселу поїздку Андрія Кузьменка до Берліну на розбовтаній Побєді. Окрім того, побачимо незвичайний фільм жахів з індійськими "спеціями" та легендарного Білла Мюррея, що знову вийшов на тропу війни із потойбічними духами!

"Смак свободи"

Це історія молодої дівчини Варі (її грає популярна блогерка та зірка серіалу "Школа" Ірина Кудашова), яка одного дня втрачає роботу, бо її експерименти з високою кухнею в подорожньому кафе виявилися нікому не потрібними. Але їй пощастило – до рук Варі раптово потрапила легендарна кулінарна книга старовинних українських рецептів, які усе життя збирала і практикувала Ольга Франко (Ірма Вітовська) – невістка письменника Івана Франка. Надихнувшись цими рецептами, дівчина наважується на відкриття власного ресторану!

Гастрономічні фільми – це окремий самостійний жанр, який має безліч прихильників по всьому світові. Причому в подібних стрічках із задоволенням погоджуються грати не якість там маловідомі актори, а справжні зірки – від Меріл Стріп і Хелен Міррен – до Бредлі Купера та Кетрін Зети-Джонс! Тож приємно, що наше кіно нарешті випробувало себе у цьому напрямі. Сподіваємося, що творцям фільму вистачило вмінь та смаку аби приготувати глядачу красиву історію про любов – до своєї справи, та про успіх – у досягнені власної мети!

До речі, зняв фільм досвідчений Олександр Березань – режисер-постановник такого серіального хіта як "Козаки. Абсолютно брехлива історія" та фільмів "Шляхетні волоцюги" і "Давай, танцюй"

"Я, Побєда і Берлін"

Фільм знято за книгою Андрія Кузьменка – лідера гурту "Скрябін", яка побачила світ вже у далекому 2006-му році, тобто 18 років тому. Проте вона аніскілечки не застаріла. Бо книга, по суті, - це гімн молодості. Коли в тебе обмаль грошей, але багато вільного часу. Коли ти можеш пити все, що палає, а дівчата навколо – усі неймовірно прекрасні. А твої друзі – найвірніші та найнадійніші. І взагалі – світ належить тільки тобі!

Хто не читав книгу – наполегливо радимо. Вона кумедна, щира та із правильною ноткою ностальгії та суму. І не скажеш, що то був літературний дебют Андрія, який пішов у засвіти у 2015-му.

Сам фільм повинен був вийти у прокат ще у березні 2022 року. Але почалося повномасштабне вторгнення, тож стрічку глядач побачить лише зараз. Роль молодого Кузьми зіграв талановитий Іван Бліндар ("Коли падають дерева"). І це справжня знахідка. Бо він не намагається бути Андрієм (бо це і не можливо), але дуже влучно передає його душу, настрої та вдачу.

"Материнський інстинкт"

Колись Еліс (Джессіка Честейн) та Селін (Енн Гетевей) були добрими подругами та сусідками. Кожна з них мала люблячу родину та прекрасний будинок. Як то кажуть – не життя, а повна чаша. Проте все змінилося, після трагічної загибелі дитини Селін… І от, вчорашня подруга, вже перетворюється на суцільне зло – заздрісне, небезпечне, хворе.

Емоційно – це доволі важка стрічка. Але подивитися її варто – хоча б заради філігранної гри Гетевей (дивлячись на неї, розумієш, як потужно виросла у професійному плані акторка, яка, здавалося б, ще вчора грала ролі якихось там діснеївських принцес та привітних, усміхнених дівчин по сусідству).

В основу стрічки покладено всесвітній бестселер Барбари Абель "За ненавистю", який, до речі, вже має у своєму активі одну вельми непогану екранізацію 2018 року, в якій головні ролі виконали маловідомі у нас Верле Баетенс та Анн Косенс.

"Мисливці на привидів. Крижана історія"

Це вже п’ята частина культової (не побоїмося цього гучного слова!) мисливської франшизи. І дивитися її, якщо ви не бачили попередні (принаймні, хоча б стрічку 2021 року "Мисливці за привидами. Наслідувачі") не рекомендується. Бо, по-перше, багато чого не зрозумієте, а по-друге, не відчуєте кіноманського щастя від зустрічі із героями перших – оригінальних фільмів 80- років. Так, у "Крижаній історії" до своїх легендарних ролей повернулися Білл Мюррей, Ден Екройд та Ерні Хадсон!

Щодо сюжету новітнього фільму, то про нього відомо небагато. Лише те, що неймовірно потужний старовинний (і, як водиться, дуже зловісний і небезпечний) артефакт намагається підкорити собі численних духів Нью-Йорка, щоб стерти з мапи міста усіх набридливих людей. Саме йому і протистоятиме команда мисливців. Додатковий бонус – ми знову побачимо у кадрі улюбленого Лизуна – зеленого та неймовірно слинявого духа.

"Годзілла та Конг. Нова імперія"

На відміну від "Мисливців на привидів. Крижана історія", "Нову імперію" можна преспокійно дивитися у відриві від усіх численних попередніх фільмів. Щоб ви розуміли, тільки про Конга – войовничу (але, як виявилось, романтичну) монструозну горилу - було знято 13 повнометражних картин. А про Годзіллу – динозавра-ящера-мутанта – майже 40! Тож, якщо ви просто хочете розважитися – подивитися такий собі атракціон, де все руйнують та розносять вщент – вам сюди.

Фішка "Нової імперії": цього разу кайдзю та гігантська мавпа об’єднують зусилля, щоб зупинити інших монстрів, які усіляко намагаються покласти у труну бідолашну кульку під назвою Земля.

Щодо "людяних" ролей, то головну виконав Ден Стівенс, якого наш глядач добре знає за чудовим серіалом "Абатство Даунтон" (актор зіграв Метью Кроулі).

"Зелений кордон"

Це стрічка польської режисерки Агнєшки Голланд - номінантки на премію "Оскар", яку ми добре знаємо за фільмом "Ціна правди" (про голодомор). "Зелений кордон" розповідає про гуманітарну кризу на кордоні Польщі й Білорусі, спричинену режимом Лукашенка у 2021 році. Це вигадана історія, яка заснована на реальних фактах “гібридної війни” Білорусі проти Європейського Союзу.

Світова прем'єра стрічки відбулася в основному конкурсі Венеційського міжнародного кінофестивалю-2023, де стрічка здобула "Спеціальний приз журі". Також картина отримала три номінації на премію Європейської кіноакадемії: за найкращий європейський фільм, режисерську роботу та сценарій.

У Польщі "Зелений кордон" став справжнім хітом, посівши друге місце серед усіх вітчизняних фільмів 2023 року в місцевому прокаті за кількістю зборів. Також картина отримала 6 номінацій на Польську кінопремію.

"Закляття. Царство темряви"

Що буде якщо змішати міфологію Індії та американський підхід до жанру жахів? Одне з двох: або щось дуже цікаве та незвичне, або типовий Боллівуд. У будь-якому разі, експерименти – це вже добре. Бо цей жанр давно потребує гарного струсу!

Індуска Сем намагається жити як справжня американка – не святкувати рідні свята та не вдягатися у сарі. Ба більше – вона навіть розриває усі контакти із своєю найкращою подружкою Тамірою (теж індускою). Проте через якісь час та звертається до Сем по допомогу. Мовляв, її переслідує щось потойбічне, якийсь демон… Звісно, що Сем не повірила у цю маячню. А дарма. Бо демон, який харчується чужою злістю та образами, прийшов і до неї!

Режисер Бішал Дутта при створенні свого "Царства темряви" надихався такими класичним хітами як "Дзвінок" та "Прокляття", палким фанатом яких він є. Тож, сподіваємося, при перегляді нам буде по-справжньому лячно!

Раніше ми також розповідали про головні серіальні новинки березня . Цього місяця точно буде, на що витратити вільний час! Найкрутіші серіали весни ми вже зібрали в одній добірці!