У США відбулися закриті покази фільму "Буча": до кінозалів навідалися чимало відомих людей (ФОТО)

Кіно та серіали
2 551
Богдана Карц

Богдана Карц

Головна редакторка

Кадр із фільму "Буча", фото
Фото: піар-служба стрічки "Буча"

Росіяни вже зняли свої пропагандистські фільми про війну в Україні, тому надзвичайно важливо зараз доносити світу правду

Доки документальний фільм “20 днів у Маріуполі” очікує на свій цілком заслужений Оскар, інша українська стрічка під назвою “Буча” завершила 2-місячне турне американськими містами. За цей час творча команда художньої стрічки “БУЧА”, робочі матеріали якої були представлені в рамках проєкту по боротьбі з російською пропагандою Art Against Propaganda та на заходах до 2-ї річниці повномасштабного вторгнення Ukraine unbroken: 2 years of strength, побувала майже у десятку міст США, зібравши немало знаменитостей. Деталі та фото із закритих показів — уже в нашому матеріалі!

Закриті покази відбулись у 8 містах Америки: у Вашингтоні в Українському домі, у Нью-Йорку в Колумбійському університеті, Українському інституті Америки та Harvard Club, у Лос-Анджелесі в Українському культурному центрі, в Солт-Лейк-Сіті під час Sundance Film Festival, у Нью-Джерсі в Cambridge Club House, у Філадельфії, Сан-Дієго та Бостоні.

Фото з показу українського фільму “Буча” у США
Фото: піар-служба стрічки "Буча"
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

На цих показах було немало почесних гостей, серед яких: постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, Повноважний посол України в США Оксана Маркарова, американський дипломат Вільям Тейлор, правозахисниця та письменниця Мітці Пердью, Президент Українського інституту Америки Кеті Наливайко, представники Інституту Миру, кінорежисер Роб Нільссон (“Північне сяйво”), Вільям Голдштейн – американський композитор, володар трьох номінацій Еммі та номінації Ґреммі та багато інших. Усі вони протягом останніх 2-х років постійно підтримують Україну у боротьбі з агресором.

Також на заходах були присутні поранені українські військові, які наразі перебувають у США, отримуючи медичну допомогу з протезування кінцівок, та на реабілітації.

Неабияку зацікавленість покази стрічки “БУЧА” викликали і в американських медіа: CNN, Forbes, TIME, New York Times, Vox, Financial Times, Daily Mail, Newsmax, USA Today, WSJ, Foreign policy, журналісти та кореспонденти яких були присутні на заходах.

У своєму вступному слові на заході у Нью-Йорку Сергій Кислиця розмірковував про важливість української єдності в цей час війни:

Сьогодні, коли ми зібралися в цьому важливому осередку української культури та історії в Нью-Йорку, ми також згадуємо про суворі реалії вдома завдяки сьогоднішньому показу фільму “Буча”. Цей фільм є болісним зображенням звірств і страждань, заподіяних під час російського вторгнення. Він слугує яскравим нагадуванням про те, чому наша єдність і рішучість є критично важливими, як ніколи,
— наголошує постійний представник України при ООН.

Під час туру проводилися благодійні аукціони. На них були представлені ексклюзивні предмети, подаровані ГУР Міноборони України, лоти від командування ЗСУ та інші артефакти війни.

Футболка з Валерієм Залужним, фото із закритого показу стрічки “Буча” у США
Фото: піар-служба стрічки "Буча"
Росіяни вже зняли і показують пропагандистські стрічки зі своєю версією подій у Маріуполі та Бучі. Є ймовірність, що світ надивиться російських фільмів та прийме їх наративи. Ми маємо доносити істину,
— каже автор сценарію та продюсер фільму Олександр Щур.
Режисер Олександр Щур на закритих показах свого фільму “БУЧА” у США
Олександр Щур на закритих показах фільму “БУЧА” у США. Фото: піар-служба стрічки "Буча"

Про фільм “БУЧА”

Український фільм "БУЧА" — це художня драма, сюжет якої заснований на реальних подіях. Головний герой — іноземець, який вирішив боротися зі злом в країні, яка стала для нього домом.

Сюжет кінострічки заснований на подіях, що відбулися у містах Буча, Ворзель та Гостомель під час російської окупації у лютому-березні 2022 року. Фільм розповідає про порятунок місцевих жителів Костянтином Гудаускас – громадянином Казахстану, який отримав притулок в Україні та проживав в Бучі. З початком російського вторгнення, завдяки своєму казахстанському паспорту, він має можливість проїжджати на окуповану російськими військами територію та вивозити звідти мирних жителів. Костянтин не лише рятує людей, а й на власні очі бачить весь жах війни та окупації…

Головні ролі у фільмі “БУЧА” зіграли відомий польський актор театру і кіно Цезарій Лукашевич (Cezary Lukaszewicz) та зірка українського кіно В'ячеслав Довженко.

Фільм “БУЧА” був знятий на гроші приватних інвесторів — без залучення державних коштів. Премʼєра стрічки в Україні відбудеться вже у вересні 2024 року.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, раніше стало відомо, що нашумілий російський серіал “Слово пацана”, на який свого часу “підсіли” навіть деякі українці , був знятий спеціально для виборчої кампанії путіна . Під вибори 2024 року, як з’ясувалося, було розроблено кілька десятків "творчих проєктів", які мали просувати блогери та ЗМІ, включаючи фільми та серіали з пропагандистськими наративами.