Колін Ферт. 7 головних фільмів британця, якого усі обожнюють

Британський актор Колін Ферт, фото

Ви точно його бачили - і не раз!

Старший із трьох дітей, Колін Ферт народився у сім'ї викладачів, у графстві Гемпшир. У дитинстві Коліну довелося помандрувати – особливо несолодким для нього виявився рік, проведений за океаном, у штаті Міссурі. Там його дражнили, і те саме тривало, коли Колін повернувся до Британії. Але саме це зміцнило його бажання ще у підлітковому віці стати актором.

"Щоденник Бріджіт Джонс" (2001)

Почнемо з класики жанру “романтична комедія” - тих часів, коли цей жанр був у самому розквіті, тобто на початку нульових. Сюжет класичний – самотня дівчина, якій трохи за тридцять, та сама Бріджіт Джонс (Рене Зеллвегер), звичайно, страждає від своєї самотності. Але це не заважає бути досить перебірливою щодо представників протилежної статі.

Ні, ну справді, чим їй спочатку не догодив Колін Ферт, точніше, розлучений адвокат Марк Дарсі, якого Ферт грав? Особливо, якщо врахувати, що на момент зйомок Ферту було лише близько сорока? Може, тим оленем на светрі, в якому Марк з'явився на різдвяну вечірку батьків Бріджіт? Але доля ще зведе їх… Загалом, фільм – чудова можливість поностальгувати та поглянути на молодого Ферта. Ну, і Х'ю Гранта, звісно.

"Легка поведінка" (2008)

Цей фільм був поставлений за п'єсою Ноела Кауарда, людини, яка була просто втіленням справжнього британського духу в першій половині минулого століття - лише усвідомлення цього робить фільм ще прекраснішим. Отже, Англія, початок тридцятих років. Молодий Джон Віттейкер (Бен Барнс) привозить додому, у старий маєток, дружину – американку Ларіту (Джесіка Біл).Ця сама Ларіта - надзвичайна блондинка і взагалі вона виграла автоперегони в Монте-Карло!

Дівчину в сімействі зустрічають не надто радо – особливо свекруха Вероніка Уіттейкер (чудова Крістін Скотт Томас). Але батько, Джеймс Уіттейкер (Ферт) – у повному захваті від своєї невістки. О, таким Коліна Ферта дуже рідко можна побачити на екрані! Флегматично-іронічний, неголений, із скуйовдженим волоссям, одягнений незрозуміло у що, він постійно відпускає жарти-голочки - і їх можна записувати. Як ви вважаєте, з ким зрештою залишається Ларіта, розлучившись з чоловіком?

"Mamma mia!" (2008)

А ось у цьому як мінімум милому і яскравому мюзиклі Колін Ферт довів, що не просто вміє співати. Як правило, у мюзиклах співають гнітюче однаковими голосами, але Ферт – зовсім інша справа. Але про все по порядку.

Отже, ця історія, що відбувається на одному з грецьких островів під цілий потік хітів шведських класиків поп-музики "ABBA" - дуже сентиментальна. Але так навіть краще. Отже, дівчина Софі виходить заміж - і запрошує на весілля трьох своїх можливих батьків (про що вона судить по щоденниках своєї матері-одиначки Донни у виконанні Меріл Стріп). Одним із кандидатів у батьки є герой Ферта Гаррі Брайт, британський банкір.

Спочатку Софі поселяє "батьків" у якусь халупу, вони в легкому шоці, але потім стосунки налагоджуються. Не в останню чергу завдяки виконанню героєм Ферта пісні "Our Last Summer" - під гітару, яку він колись подарував мамі Софі. Приємне, злегка манірне виконання – так співають, наприклад, “Pet Shop Boys”.

"Самотній чоловік" (2009)

Рідко бувають фільми, назва яких так ємно і точно відображають їх зміст. Але самотність теж буває різною, чи не так? Отже, Джордж Фальконер (Ферт) - англієць, професор літератури, який живе в Каліфорнії. Ще він – гей, і за кілька місяців до подій трапилося те, що пофарбувало його життя в чорний колір. Або позбавило будь-якого кольору. В автокатастрофі загинув його коханець, і тепер містер Фальконер просто існує. У нього є подруга Шарлотта (Джуліанна Мур), але це нічого не змінює. Іноді він вирішує, що зведе рахунки з життям – і тоді раптом життя ненадовго знову парадоксально знаходить сенс, з'являються фарби і деталі…

Найдивовижніше в цьому фільмі, так це те, яким педантичним залишається герой Ферта навіть на самому піку депресії. І знаєте, ось така депресія, без частих істерик, без постійних зривів, акуратна та зібрана – виглядає ще страшніше. За цю роль Ферт був номінований на “Оскар”.

"Король говорить!" (2010)

Звичайно, режисер Том Хупер міг просто зняти біографічний фільм про короля Георга VI. Напевно, вийшло б не менш захоплююче, драматично та вражаюче, враховуючи те, що період царювання короля припадав на один із найскладніших періодів в історії Англії. Але ні – головний акцент у стрічці робиться на заїкуватості короля.

І що ж? Фільм стає унікальним, а не просто хорошим. Прагнення блискуче виконаного Коліном Фертом Георга VI говорити без затримки виглядає на екрані справжньою боротьбою. І не просто виглядає – це і є боротьба, а ще символ боротьби у всіх сенсах. Варто також відзначити чудову гру Джеффрі Раша, котрий зіграв логопеда Лайонела Лога. "Оскар", звичайно ж, отримав Ферт - але Раш, слово честі, заслуговував його теж.

"Магія місячного світла" (2014)

Те, що Колін Ферт чудово виглядає в антуражі двадцятих-тридцятих років минулого століття, ми вже знаємо. А після цієї стрічки можна з упевненістю сказати, що Ферт буквально створений для фільмів Вуді Аллена. Щоправда, дивовижнішим видається той факт, що дуже органічно у кадрі у старовини Вуді чудово виглядає і Емма Стоун – але про це пізніше.

Отже, кінець двадцятих, південь Франції та відповідна краса. Фокусник-ілюзіоніст, який виступає під творчим псевдонімом Вей Лінг-су, він же Стенлі Кроуфорд (Ферт) приїжджає сюди, щоб викрити шарлатанку та шахрайку. Хто вона? Це дівчина, яка стверджує, що вона є медіум і спілкується з духами, Софі Бейкер (Стоун). Стенлі, який серйозно ставиться до своєї справи фокусника, ненавидить таких “медіумів” та іншу “містичну нісенітницю”. Ферт взагалі в цій стрічці – шалений цинік, але це йому так само шалено пасує.

Чи треба говорити, що в результаті герой Ферта по вуха закохується в Софі? Ще б пак, адже Стоун рідко коли була на екрані так зворушливо беззахисна і водночас чарівна. Сцена в занедбаній обсерваторії під зірками – одна з найромантичніших у кар'єрі Ферта.

"1917" (2019)

У цьому шедеврі Сема Мендеса Ферт з'являється на початку фільму – але ці кілька хвилин і ця роль увійдуть в історію кіно так само, як і роль актора в «Король говорить!». Нехай цього разу Ферт грає не монарха, а «лише» генерала, але це той самий генерал Ерінмор, який у бліндажі віддає той самий наказ молодшим капралам Блейку і Скофілду.

Що це за наказ? Негайно доставити повідомлення полковнику Маккензі, в якому йдеться про відміну запланованого наступу. Тим самим вони можуть врятувати життя понад тисячі людей, у тому числі брата Блейка… Як виглядає Ферт у своїй ролі? У ньому більше ваги у всіх сенсах, ніж у всіх його попередніх ролях, але при цьому він не зневажливий і не повчальний зі своїми підлеглими. Хіба що коли цитує солдатам Редьярда Кіплінга.

Також вас може зацікавити фільмографія оскароносного Кілліана Мерфі . Розповідаємо, де він знімався, окрім “Оппенгеймера” та “Гострих картузів”.