Стратифікація насіння у саду під снігом: що варто знати

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, чим підгодувати птахів взимку. Також для городників це сприятливий час для стратифікації насіння багаторічників.

За природних умов насіння стратифікують, якщо воно не дуже дрібне і при цьому його досить багато - наприклад, якщо це насіння з вашого городу. Придбаним насінням краще не ризикувати і посіяти його в будинку. Як провести стратифікацію під відкритим небом, розповіли на Ukr.Media .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Ризики стратифікації під снігом

Надворі насіння може видути вітром, а також тала вона може затягнути його на таку глибину, з якої воно не зможе пробитися наверх. Ще один ризик - насіння можуть склювати птахи. Згубними будуть також морози після тривалих відлиг, відсутність снігу. Але якщо насіння багато, можна ризикнути.

Стратифікацію насіння за природних умов починають взимку. Для цього у саду повинно бути холодно і сніжно. Сіють насіння вдома у досить великі горщики, у землю, вільну від насіння бур'янів. Після посіву ґрунт поливаємо і приблизно на два дні залишаємо горщики у теплі, щоб насіння набрякло.

Потім горщики переміщуємо на ділянку і закопуємо у сніг десь під деревами, щоб навесні вони не опинилися на сонці. Перед цим ящики з горщиками накриваємо нетканим матеріалом. Коли сніг розтане, ящики переносимо у затінок і чекаємо на сходи.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

В квартирі для цього підійде холодна лоджія або веранда. Коли посіяне насіння кілька тижнів постоїть в теплі, виносимо на холодну лоджію. У морозні дні ємності можна утеплити. Також ми розповідали, які дерева варто посадити біля вуличного туалету .