Що робити, якщо у полуниці почорніло листя: як врятувати кущі після зими

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, як стратифікувати насіння під снігом. Варто подбати і про багаторічні рослини, такі як полуниця.

Останніми роками зими стали теплішими та менш сніговими. Це негативно позначається на рослинах, які зимують на грядках. Зокрема, листя полуниці може почорніти через відсутність достатнього снігового покриву. Що робити в такому випадку, розповіли на ProstoWay .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як врятувати полуничні кущі після зими без снігу 

Для цього потрібно дочекатися весни, коли рослина почне відновлюватися. До цього часу важливо навідатися на город та видалити чорне та коричневе листя. Крім того, варто розпушити ґрунт між рядами та підживити рослини.

Для підживлення полуничних кущів можна використовувати суперфосфат та настій з золи. Приготувати його зовсім нескладно: 1 склянку золи заливають 10 літрами гарячої води та настоюють добу. Настій використовують для поливу міжрядь.

Також полуничні кущі можна прикрити білим спанбондом. Цей матеріал додатково захистить рослини від зовнішніх впливів.

Також, якщо полуничні кущі сильно постраждали від морозів, їх можна відновити за допомогою живців. Для цього потрібно зрізати живці довжиною близько 10 см і посадити їх у ґрунт. Живці вкорінюються протягом 2-3 тижнів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

За умови правильного догляду полуницю можна врятувати навіть після безсніжної зими. Також ми розповідали, коли сіяти баклажан на розсаду.