Зробіть це з землею для розсади: простий домашній спосіб стерилізації

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, як проростити навіть старе насіння завдяки стимуляторам росту. Не менш важливим чинником є і ґрунт. Його потрібно додатково стерилізувати.

Ви легко можете втратити розсаду через шкідливі грибки та бактерії, що чатують у необробленому ґрунті. Щоб цього не сталося, можна стерилізувати ґрунт в мікрохвильовці. Як це зробити, розповіли на порталі “Порадниця” .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як підготувати ґрунт

Перш за все, пролийте ґрунт розчином марганцівки рожевого кольору. Це допоможе знезаразити його на першому етапі. Також зволожте ґрунт. Вологість – ключовий фактор для парової стерилізації.

Використовуйте скляний посуд з кришкою. Уникайте металевих ємностей та поліетиленових пакетів.

Завантажте зволожений ґрунт у посуд. Поставте посуд у мікрохвильову піч. Увімкніть піч на повну потужність на 7-10 хвилин. Не лякайтеся специфічного запаху – це нормально.

Охолодіть знезаражений ґрунт. Полийте його біостимулятором для відновлення корисної мікрофлори. Зачекайте 1,5-2 тижні, щоб ґрунт "ожив".

Після цього ваш ґрунт буде готовий до посіву насіння. Висаджуйте його, дотримуючись рекомендацій щодо глибини та щільності.

Переваги стерилізації ґрунту в мікрохвильовці:

  • Цей метод знищує до 90% шкідливих мікроорганізмів.

  • Вам знадобиться лише мікрохвильова піч та скляний посуд.

  • Процес стерилізації займає лише 7-10 хвилин.

  • Це економний метод, який не потребує спеціальних інструментів.

Не висівайте насіння одразу після стерилізації – дайте ґрунту час для відновлення мікрофлори. Завдяки цьому простому методу ви зможете убезпечити свої сіянці від шкідливих грибків та бактерій, гарантуючи їм кращий старт для зростання.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Звісно, стерилізований ґрунт – це лише частина успіху. Не забувайте про якісне насіння, правильний догляд та сприятливі умови для росту. Ми розповідали, що не можна додавати в ґрунт для томатів.