Високорослі чи низькорослі помідори: які томати найкраще посадити

Сад і город
513
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

томати на гілці
24 канал / Обрати вдалі помідори

Недоліки та переваги високих та низьких сортів

Ми розповідали про вдалий сорт кабачків . Вибір томатів - це завжди дилема: віддати перевагу високорослим чи низькорослим сортам.

Обидва різновиди мають свої плюси та мінуси, тому важливо знати їх, щоб зробити правильний вибір. Детальніше про це розповідаємо разом із Ukr.Media .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Переваги високорослих томатів

Такі помідори мають розтягнутий період плодоношення. Так протягом сезону ви будете збирати свіжі томати. Великі та м'ясисті плоди ідеально підходять для салатів та соків. Високі томати мають гарні показники врожайності, адже з одного куща можна зібрати до 5 кг томатів.

Недоліки високорослих томатів

Необхідність формування, пасинкування та підв'язки кущів: це потребує додаткового часу та сил. При вирощуванні в теплиці з низькими стелями рослини слід прищипувати або спрямовувати стебло по горизонталі, це може бути складно і теж забирає час.

Томати мають пізні строки дозрівання, тому можуть не встигнути визріти у відкритому ґрунті. Високорослі томати більш схильні до фітофторозу та інших захворювань.

Переваги низькорослих томатів

Такі кущі можна розміщувати досить густо, це економить місце на грядці. Немає обмежень за висотою теплиці: підходять для будь-яких умов. Також вони підходять для вирощування на балконі або підвіконні. Перші плоди можна збирати вже через 60-70 днів після сходів. А ще вони не потребують підв'язки та пасинкування, що значно спрощує догляд за рослинами.

Недоліки низькорослих томатів

Необхідно стежити, щоб томати в нижній частині куща не торкалися землі - це може призвести до загнивання. Високоврожайні сорти потребують підв'язки, інакше стебла можуть зламатися під вагою плодів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Тому оберіть ті томати, які вам підходять. Або й узагалі два види - це дозволить вам отримувати свіжі плоди протягом усього сезону. Спробуйте різні сорти томатів і знайдіть ті, які найкраще підходять для ваших потреб. Також ми розповідали, які добрива не підходять для огірків .