Відмінності святкування Нового року та Різдва у Туреччині

Новий рік і Різдво
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Здавалося б, як можна зустрічати Різдво у мусульманській країні? Різдво у турків не є офіційним святом, але для християн, які живуть  у Туреччині проводять Різдвяні служби у своїх церквах. У деяких великих містах, таких як Стамбул та Анталья, можна знайти церкви, де проводяться різдвяні богослужіння та заходи. Присутня святкова вечеря у колі сім'ї та друзів, мінімальне прикрашання будинку та подарунки.

Новий рік турки зустрічають у ресторанах з друзями. ХОЧУ! познайомить вас з певними особливостями та традиціями. І  розкаже, чому у новорічну ніч тут так тихо.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Відмінності святкування Нового року та Різдва у Туреччині - фото №1

Святковий стіл

Так, як турки не вживають алкоголь, то потреби накривати стіл з багатьма стравами немає. Мінімум закуски, все легке і не жирне, багато фруктів.

  1. Запечена курка чи індичка.

  2. Фрукти, горіхи.

  3. Фруктовий хліб.

  4. Печиво, цукерки.

  5. Глінтвейн або апельсиновий напій зі спеціями.

Подарунки

Подарунки у Туреччині полюбляють усі. Це може бути дрібничка або щось суттєве, в залежності від уподобань і можливостей.

  • Як і в багатьох країнах, діти в Туреччині можуть чекати на подарунки від Санта-Клауса або інших різдвяних персонажів. Це переважно іграшки, книги, солодощі та інші подарунки, які діти замовляють у листах до Санта-Клауса.

  • Дорослі також обмінюються подарунками, особливо в сімейних колах. Подарунки можуть бути різноманітними: від одягу та косметики до гаджетів, техніки, посуду та прикрас.

  • Деякі люди дарують подарунки своїм друзям та колегам по роботі на знак святкової дружби та поваги.

  • Благодійні пожертвування: У колі релігійних громад та благодійних організацій можуть проводитись акції зі збору пожертв та допомоги нужденним на честь Різдва.

  • Часто дарують символічні подарунки можуть бути та з релігійним значенням, такі як святі ікони, хрести або література з християнської тематики.

Відмінності святкування Нового року та Різдва у Туреччині - фото №2

Прикрашання

У Туреччині ви не зустрінете прикрашені вітрини, вулиці та ялинку на площі. Лише християнські сім'ї встановлюють штучну ялинку і прикрашають будинок до свят.

Ялинку розміщують лише на центральних площах у великих містах. У новорічну ніч не чути бою курантів і президент не виголошує промову. Зовсім немає салютів та феєрверків, хоча турки їх надзвичайно полюбляють на весіллях.

Традиції

  1. Національна лотерея. Це головна традиція новорічного свята.Кожен дорослий прагне придбати білет, кількість яких обмежена.

  2. Гранати. У новорічну ніч з вікон кидають гранати. Чим гучніше він лусне, тим багатшим буде наступний рік.

  3. Тиша на вулицях. Жителі дотримуються тиші і зустрічають Новий рік у піжамах і капцях.

  4.  "Томбола" – національна забава подібна до "Бінго". У неї грають цілими сім'ями.

  5. На Новий рік багато людей надають перевагу азартним іграм.

  6. Хаммам і лазню для зустрічі Нового року, обирають переважно туристи.

Відмінності святкування Нового року та Різдва у Туреччині - фото №3

Yeni Yıl - Новий рік

Розкішний новорічний стіл накривається в кожному барі і ресторані, де своя концертна програми і безліч розваг. Жива музика, романтична атмосфера, смачна кухня, Інший варіант - відправитися в гості до друзів або знайомих, щоб відсвяткувати Новий рік разом з ними. Турки вітають з Новим роком фразою «Mutlu yillar!», бажають щастя та удачі словами «Yeni yilda her seyin en iyisi seninle olsun!»

Відмінності святкування Нового року та Різдва у Туреччині - фото №4

Також можна зустріти Новий рік на круїзному лайнері, між двома материками. Шикарна панорама, прекрасний краєвид, особливо у вечірню пору.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Існує багато причин зустріти Новий рік саме в Туреччині. Можливість відпочити значно дешевше, поласувати смачною вуличною їжею, здійснити шопінг на розпродажах та відвідати лазні і хаммами. Ви можете приїхати з дітьми, самостійно або влаштувати романтичне новорічне свято для вашої половинки.