Традиції та особливості святкування Нового року та Різдва в Італії

Новий рік і Різдво
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Італійці люблять святкувати. А Новий рік та Різдво вони чекають цілий рік. Ця нація надзвичайно темпераментна, відкрита, шумна та емоційна, тому і свята у них проходять з величезним розмахом.

Редакція ХОЧУ! розповість подробиці про новорічні свята по-італійськи. Їх надзвичайні традиції, звичаї і поділиться, чи присутня на святковому столі піца і макарони.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Традиції та особливості святкування Нового року та Різдва в Італії - фото №1

Італійці - католики, тому новорічні свята у них починаються з католицького Різдва у ніч з 24 на 25 грудня і тривають до 6 січня. З кінця листопада починають прикрашати новорічною атрибутикою  вітрини магазинів, будинки та вулиці кожного міста. Складається враження, що люди змагаються між собою на найкраще прикрашення. Безліч гірлянд, вогників, новорічних фігур, локацій і прекрасна головна ялинка.

Різдво в Італії це суто сімейне свято. Новий рік можна зустрічати будь-де, але Різдво - лише вдома. Напередодні діти пишуть листа Діду Морозу - Баббо Натале і залишають його на вуличних ялинках. Ялинку прикрашають  8 грудня – у День непорочного зачаття діви Марії, у цей день багато родин встановлюють новорічні вертепи у будинку.

Традиції та особливості святкування Нового року та Різдва в Італії - фото №2

Різдвяний стіл

24 грудня господині намагаються поставити на стіл все найкраще і трохи більше. Звичайно не обійдеться вечеря без пасти, куди ж без неї. Обов'язково має бути запечений півень з яблуками чи індичка. Має бути на столі традиційний кекс panettone прикрашений цукатами та родзинками, шампанське,  фрукти, особливо гранат, який з'їдають повністю, це принесе удачу у сердечних справах. Традиційно готується торт "Колода". Цей звичай походить з давнини, коли господар приносив додому колоду, яка мала горіти усю ніч. До юшки додається жирна свиняча ковбаса «котекіно».

Традиції та особливості святкування Нового року та Різдва в Італії - фото №3
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Традиції

  • викинути з дому старі речі, раніше це робили просто з вікон, а зараз відносять на смітник;

  • купити нові речі, натомість викинутого мотлоху;

  • під бій курантів у новорічну ніч з'їдати по виноградині і загадувати бажання;

  • незалежно від символу року у всьому має бути присутній червоний колір: прикраси, декор, страви, одяг - цей колір приманює удачу на цілий рік;

  • у перші хвилини нового року потрібно з'їсти ложку сочевиці - приманити добробут.

Традиції та особливості святкування Нового року та Різдва в Італії - фото №4

Забобони

  • Гучне святкування відлякує нечисть, тому повинно бути багато шуму, галасу, петард і феєрверків.

  • 1 січня нічого робити не можна, лише відпочивати.

  • Італійці можуть довго гуляти на Новий рік по вулицях міста з повними кишенями монет у надії зустріти горбаня - це закличе удачу у дім.

  • У перший день нового року необхідно принести чисту воду у дім, щоб очистити його від нещастя та проблем.

  • Зустріти людину протилежної статі першою - буде кар'єрний ріст.

Подарунки

Подарунками обмінюються на Різдво, а на Новий рік їх отримують лише діти. Подарунки приносить старенька бабуся - фея Бефана. У неї ніс гачком, пошарпаний одяг і мітла. Для неслухняних діток приносить вуглинки, слухняним - подарунки.

Традиції та особливості святкування Нового року та Різдва в Італії - фото №5

Nuovo anno  - Новий рік

Традиційно зустрічають у ресторанах, кафе або на площах міста у колі друзів. Всі заклади мають свою розважальну програму, зустрічати свято потрібно шумно, весело і гамірно. Петарди, салюти та феєрверки лунають до самого ранку. На площі проходять концерти і розваги, багато туристів і незнайомців, які можуть перетворитися на кращих друзів за одну ніч.

Традиції та особливості святкування Нового року та Різдва в Італії - фото №6
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Обравши Італію для зустрічі Нового року - ви ніколи не пожалкуєте. Саме тут ви маєте можливість отримати заряд шаленого драйву, позитивних емоцій і знайти друзів.