Новий рік по-австралійськи: як виглядає суцільна насолода на іншому кінці планети

Новий рік і Різдво
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

У вас виникало бажання опинитися на Новий рік десь якнайдалі від дому? Тоді вирушайте зустрічати свято в Австралію. Таких дивовижних феєрверків ви ніде більше не побачите. Чому б не влаштувати собі свято у теплі і фотосесію з кенгуру.

Хочу! розповість, як зазвичай зустрічають Новий рік австралійці. Це неймовірні проводи старого і непотрібного року  і зустріч нового і кращого, у самий розпал літа, коли в Південній півкулі стоїть спекотна сонячна погода.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Новий рік по-австралійські: суцільна насолода на іншому кінці планети - фото №1

В Австралії важкувато знайти ялинку, мороз і сніг, хіба в морозильнику. австралійці наряджають маленьке деревце метросідерос, яке заздалегідь, спеціально до Нового року, вирощують в горщику. Деревце всипане великими червоними квітами, і під нього традиційно кладуть шкарпетки з новорічними подарунками.  Дід Мороз в Австралії також виглядає нестандартно - він ходить у плавках, з бородою і шапкою, і припливає до берега на серфі.

Новий рік по-австралійські: суцільна насолода на іншому кінці планети - фото №2

Тут люди вважають, що свято потрібно зустрічати весело, гучно і створювати якнайбільше шуму. Тому святкують переважно в пабах, ресторанах та площах, а не вдома.Улюблене місце для зустрічі Нового року в Австралії – це парк Вікторія, у центрі Канберри – столиці країни. У спекотну новорічну ніч просто неба збираються місцеві жителі та безліч туристів.

Австралійці влаштовують вечірки, концерти, фестивалі, пікніки і пляжні розваги. Вони також дивляться на захопливі феєрверки, які запускають в небо з різних міст країни, особливо з Сіднею, де відбувається один з найбільш грандіозних у світі світлових шоу

Після опівночі жителі розходяться по домівках. Новому року у країні не надають великого значення і довгі вихідні не заплановані. Відпочивають лише 1 січня, а гуляти продовжують тиждень після роботи. Традиційно найбільше піротехнічне шоу в Австралії відбувається у місті Сідней над затокою Порт-Джексон.

Новий рік по-австралійські: суцільна насолода на іншому кінці планети - фото №3
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Новорічний стіл

Спеціальних новорічних страв в Австралії немає, тут готують святковий стіл на свій смак або слідуючи своїм національним традиціям. Звичайно багато фруктів, рибних страв, морепродуктів. Господині обов'язково печуть який-небудь пиріг і кладуть в тісто монетку. Той, кому вона дістанеться, в новому році одружується або вийде заміж.

Крім жителів Австралії, святкують Новий рік та численні мікродержави, розташовані навколо зеленого континенту.

Новий рік по-австралійські: суцільна насолода на іншому кінці планети - фото №4

Традиції

  • Монетка у святковому пирозі.

  • Ретельне прибирання мотлоху перед святом.

  • Каролінські острови - Щороку все населення змінює свої імена. Відбувається це так: прокинувшись у перший день року, всі члени сім'ї, вимовляють одне одному на вухо свої нові імена. А один із родичів при цьому б'є у барабан. Це він так приховує інформацію від злих духів, які, за повір'ями мешканців островів, влаштовують прослуховування.

  • Мікронезія - виготовляють незвичайні гроші з червоного пір'я, знайденого у лісі і склеюють у формі величезного кола. Ці кола і є місцевою валютою. В обмін на них можна придбати продукти в магазині та навіть заплатити за наречену.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Новий рік в Австралії - це чудова нагода побачити красу і різноманіття цієї країни, насолодитися її теплим кліматом і позитивною атмосферою, а також познайомитися з її національним колоритом і культурою, відмінною від інших країн. Без снігу і ялинки, але з прекрасними емоціями і новими враженнями на цілий рік.