До Всесвітнього дня книг: краща добірка, яку точно варто перечитати багато разів

Особистісний розвиток
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото книга з метеликами
Фото створене за допомогою ШІ, Хочу!

Книги відкривають читачеві нові світи

Сьогодні, 23 квітня, світ відзначає Всесвітній день книги та авторського права – свято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, читачів, всіх, хто закоханий у книги та читання. Всесвітній день книги та авторського права відзначають щорічно, починаючи з 1996 року.

День книги покликаний наголосити на фундаментальній важливості книжки та її незамінності в інформаційному суспільстві. Одна з цілей свята – промоція читання і книговидання, привернення уваги до культури писемного слова, а також до питань авторського права і захисту інтелектуальної власності. Цього дня проводяться зустрічі з авторами, читання уривків із улюблених книг, різноманітні конкурси, акції на захист книги, фестивалі читання, розпродаж книг тощо. В усьому світі цього дня купують, дарують, читають книжки. Хочу! зібрала 10 кращих книг, які залишать свій відбиток у серці та змушуватимуть повертатися до першої сторінки знову і знову.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Книга залишається одним із найефективніших інструментів передачі інформації з усіх сфер людської діяльності. Писемність , відіграє провідну роль у духовному розвитку народу, тісно поєднує покоління. Книги покликані служити людям, а краса і мудрість, відтворена у друкованих рядках, неодмінно має стати на заваді жорстокості, несправедливості й насиллю, врятувати наш неповторний світ.

“ Убити пересмішника”, Харпер Лі

Світовий бестселер, який перекладений багатьма мовами світу. У романі відкривається світ очима дитини періоду Великої депресії. Книга отримала Пулітцерівську премію. У центрі сюжету – судовий процес над темношкірим Томом Робінсоном, якого звинувачують у зґвалтуванні білої дівчини.

“Великий Гетсбі”, Френсіс Скотт Фіцджеральд

Америка початку 20-х. “Епоха джазу”, “ревіння 20-х”, “століття процвітання” або “просперіті” — оновлена Америка задає свої етичні та моральні шаблони світові: людству доведеться пережити ще одну грандіозну містифікацію — велику американську мрію.

“Маленький принц”, Антуан де Сент-Екзюпері

Книга - це глибокі алегорії з дорослого життя людей. Вони криються за історією про хлопчика, який залишає свою улюблену маленьку планету та подорожує по Всесвіту.  Цю книгу варто періодично перечитувати, адже кожного разу у ній можна відшукати нові знання про світ.

“Віднесені вітром”, Маргарет Мітчелл

Події гостросоціального твору розвиваються в період Громадянської війни в США. Шалене кохання Скарлет О’Гара та Рета Батлера спалахує в один з найскладніших періодів життя США — під час Громадянської війни Півдня та Півночі (1861—1865) та повоєнної Реконструкції.

“Старий і море”, Ернест Гемінґвей

Для когось ця книга про старця і море, а для мільйонів людей - реалістична розповідь про перепони, віру і самотність. Притча "Старий і море" розповість читачам про справжню дружбу, віру, завзятість і про те, яка сила може ховатися за оманливою зовнішністю.

“Ім'я Рози”, Умберто Еко

Це захоплива детективна історія, органічно вплетена в реальні історичні події ХІV століття. У середньовічному монастирі за загадкових обставин один за одним гинуть ченці. Щоб знайти причину їхньої смерті Вільям і помічник Адсо розпочинають розслідування. На них чекають підступні інтриги, політичні махінації та абсурдні забобони, якими сповнене життя монахів.

“Пігмаліон”, Бернард Шоу

П’єса-шедевр він написана автором, який надихнувся міфом про скульптора Пігмаліона, який закохується у своє творіння - дівчину-статую і просить богиню вдихнути в неї життя. У Шоу, щоправда, головна героїня - вульгарна квіткарка Лайза Дулитл.”Скульптор” - мовознавець Генрі Гіггінс має виліпити з неї вишукану даму, причепуривши та навчивши правильної мови. Але після вдалого дебюту вихованки, щось пішло не так…

“На західному фронті без змін”, Еріх Марія Ремарк

Ця книга нікого не залишить байдужим. Вона бере за живе, змінює поняття про війну, яка є безглузда, жахлива та нікому не потрібна. Як війна змінює людей і руйнує усі плани, очікування, мрії та сподівання, які тонуть у ріках крові та свисту куль.

“Ігри, у які грають люди”, Ерік Берн

Книга, яка заглиблюється у світ людських взаємин і розкриває приховану динаміку, що стоїть за нашими повсякденними соціальними обмінами. Берн вводить поняття “ігри”, які є несвідомими моделями поведінки, в які ми вступаємо, щоб задовольнити певні психологічні потреби та отримати емоційне задоволення та на конкретних прикладає показує усю суть таких “ігор”.

“Людина в пошуках справжнього сенсу”, Віктор Франкл

Книга, яка здатна надихнути людину знайти сенс у житті та іти до своєї мети, попри перешкоди. Автор роздумує над питанням сенсу життя і стверджує, що пошук сенсу є основною мотивацією, яка рухає людиною у житті.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про цікаві книги про моду, які знатні змінити уявлення про світ за лаштунками подіумів. Несподіванки, таємниці та відкриття, які ховаються за створенням та демонстрацією моди.