Не тривожтеся! Беріть приклад з японців - техніка прийняття і боротьби з тривожністю

Психологія
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Здавалося б, зовсім немає причин для тривоги, проте нервове збудження напливає хвилями і накриває з головою. У такій ситуації важко зосередитися і заспокоїтися за допомогою звичних способів.

Потрібно прийняти ситуацію, взяти себе в руки і впоратися з тривожністю. У моменти, коли все йде не за планом може допомогти японська практика прийняття, розповідає l ux.fm .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Хороші і погані моменти є невіддільною частиною нашого життя  з яких ми виносимо важливі уроки. Проте, часто ми зациклюємося на речах, які нас турбують чи лякають. Про японську  практику  "укейрі" у своєму блозі на Medium розповідає авторка Які Окумура.

ЦЕ НЕ ОЗНАЧАЄ, ЩО ЗАВЖДИ У ВСЬОМУ ПОТРІБНО БАЧИТИ ХОРОШЕ, УРОК ПОЛЯГАЄ В ТОМУ, ЩОБ НА МИТЬ ДОЗВОЛИТИ СИТУАЦІЇ БУТИ ТАКОЮ, ЯКОЮ ВОНА Є, І ПОКЛАСТИСЯ НА СВІТ. ОДНАК ТАКИЙ ПІДХІД НЕ ОЗНАЧАЄ, ЩО МИ ІГНОРУЄМО ПРОБЛЕМУ. МИ ПРОСТО ВИЗНАЄМО, ЩО ЦЕ НЕ НАША ВИНА, -

- каже Окумура.

Ми не можемо тримати все під контролем. Є речі, які не залежать від нас і які ми не здатні контролювати.  Але що ми можемо зробити, то це продовжувати рухатися далі і подумати, як покращити ситуацію в майбутньому.

Не звинувачувати себе, а брати відповідальність

Окумура наводить кілька прикладів, коли опускаються руки і хочеться звинуватити себе, і показує, як за допомогою простого формулювання змінити погляд на ситуацію:

  • можливо, я не винен, що втратив роботу, але можу знайти нову;

  • можливо, я не винен, що захворів, але я можу щось зробити зі своїм здоров'ям;

  • можливо, я не винен, що менше спілкуюся з друзями, але я сам можу проявити ініціативу і покликати їх на зустріч.

Концепція прийняття — це, зрештою, вправа на усвідомленість. Це прийняття досвіду, який ми здобуваємо тут і зараз. Тільки після того, як ми готові  прийняти момент таким, яким він є, ми робимо наступний крок і можемо рухатися далі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Тримати емоції під контролем і лишатися спокійним у різних ситуаціях властиво людям з сильним характером . Але можна навчитися контролювати себе за допомогою різних психологічних вправ.