Як скасувати плани і не зіпсувати стосунки через це: практичні поради

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Буває так, що заплановану наперед зустріч хочеться перенести або зовсім скасувати до невизначеного часу просто тому, що ви втомилися. Або ж навалилося багато роботи й зустріч із друзями може негативно позначитися на дедлайнах. Як вчинити у таких випадках? Як скасувати зустріч, щоб нікого не скривдити? Спробуймо розібратися.

Як правильно скасовувати плани та не зіпсувати стосунки з людьми

Психіатр Тьюсдей Бернс розповіла виданню Right as rain про те, як правильно скасовувати плани, щоб не образити тих, хто опинився поза вашим розкладом на день, тиждень чи навіть місяць.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Грамотне відхилення або скасування планів буде виглядати по-різному залежно від події, ваших стосунків із людиною, часу до зустрічі та вашого власного рівня комфорту.

Вам потрібно змінювати свій підхід у залежності від людини. Не чекайте, що вам потрібно бути дуже чесним з усіма, але і не думайте, що вам потрібно бути нечесним,

— пояснює Бернс.

Як скасувати плани з близькими друзями

Якщо ви близькі з людьми, з якими скасовуєте плани, можливо правильно відкрито і чесно сказати про те, чому ви не хочете йти. Бернс радить розповісти про причину, через яку ви сумніваєтеся в тому, що зустріч буде доречною, а потім запропонувати альтернативні способи зібратися, провести час чи відсвяткувати подію.

Хороший друг — це той, з ким у вас є кордони і який зрозуміє, якщо вам доведеться відмовитись від зустрічі,

— каже Бернс.

Як скасувати плани в останню хвилину

Хоча постійне скасування планів в останню хвилину — не найкращий варіант, іноді від зустрічі можна відмовитись, якщо вам потрібно подбати про себе.

Бернс радить подумати, чому ви хочете йти на зустріч.

Якщо відповідь така: зустріч не принесе вам користі, і ви станете набагато щасливішою людиною, якщо не приїдете, тоді вам потрібно оцінити, який ефективний спосіб повідомити про це,

— каже Бернс.

Наприклад, можна сказати щось на кшталт: "Я знаю, що взяла на себе це зобов'язання раніше, але, на жаль, я не зможу його виконати. Перепрошую за скасування в останню хвилину" .

Чого не слід говорити, якщо ви хочете витончено скасувати плани

Бернс також радить пам'ятати про те, які відмови можуть поранити інших людей:

  1. Уникайте відвертої брехні. Хоча не потрібно розповідати всім подробиці того, що відбувається, також не варто відверто брехати. Це означає, що жодних історій про раптову хворобу, хворих родичів або термінові терміни роботи, якщо це неправда.

  2. Уникайте нереалістичних очікувань. При відмові від вже запланованої зустрічі важливо прояснити, чи переносите ви її на певний термін, чи не хочете відвідувати подібні заходи в принципі.

  3. Уникайте грандіозних чи нещирих вибачень. Якщо ви занадто вибачатиметеся, це може поставити іншу людину в незручне становище.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали про 10 звичок , які непомітно крадуть наш час, енергію та сили. Від них краще відмовитися раз і назавжди.